De 10 gevaarlijkste reptielen ter wereld

Dierenweetjes.be

De 10 gevaarlijkste reptielen ter wereld

Reptielen zijn koudbloedige gewervelde dieren tot deze groep behoren onder andere slangen, hagedissen, schildpadden, krokodilachtigen,… Maar welke van deze reptielen zijn nu gevaarlijk? Bij welke reptielen blijft u dus best uit de buurt? U ontdekt in deze top 10 lijst de 10 gevaarlijkste schildpadden en hagedissen. U kan in onze andere top 10 lijsten over reptielen kijken welke de 10 gevaarlijkste slangen zijn.

 

10. De groene leguaan

 

Op de tiende plaats vinden we de groene leguaan terug. Deze leguaan wordt beschouwd als een van de indrukwekkendste leguanen door zijn lengte. Hij kan namelijk tot 2 meter groot worden. We vinden deze indrukwekkende leguaan terug in zuidelijk Noord-Amerika, geheel Midden-Amerika en grote delen van noordelijk en centraal Zuid-Amerika. De groene leguaan is vooral gevaarlijk als hij zich bedreigd voelt. De groene leguaan heeft zeer scherpe, kleine, getande tanden. Wanneer hij u bijt kan dit vervelende wonden veroorzaken. Er is zelfs gevaar op besmetting met tetanus. De leguaan kan ook aanvallen door met zijn reusachtige staart te slaan. Dit kan flinke striemen veroorzaken.

 

 

 

9. De lederschildpad

 

De lederschildpad vinden we op de negende plaats. Hij komt voor van de tropische zeeën rond de evenaar tot in de poolwateren en heeft hiermee een vrijwel wereldwijde verspreiding. Deze schildpad is eveneens ook de grootste schildpad ter wereld. Hij heeft namelijk een schildlengte tot 2,4 meter. Over het algemeen zijn deze reusachtige schildpadden zachtaardig maar als ze zich bedreigd voelen kunnen ze aanvallen. Hun beet is zeer krachtig en stevig en breekt je botten. Hierdoor kun je beter voorzichtig zijn als je deze reus tegenkomt.

 

 

 

 

8. De matamata schildpad

 

Op de achtste plaats vinden we de matamata schildpad. Deze middelgrote schildpad zijn verspreidingsgebied bevindt zich in de Amazonebekken: Bolivia, centraal en noordelijk Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Peru, Suriname en Venezuela. Deze schildpad heeft zijn naam te danken aan de lokale bevolking van zijn verspreidingebied. Zij gaven de schildpad deze naam omdat ze veel ontzag hadden voor zijn manier van jagen. Zijn naam betekent dan ook 'ik dood'. Zijn jaagwijze zorgt er dus ook voor dat deze schildpad op plaats 8 staat. Want als zijn prooi binnen bereik is, spert hij zijn bek open en vergroot hij zijn keel, waardoor de prooi naar binnen gezogen wordt.

 

 

 

 

7. De grootkopschildpad

 

De grootkopschildpad staat op plaats nummer 7 in onze lijst. Zijn kop is in vergelijking met zijn (kleine) schild maximaal 20 centimeter buitenproportie. Daarom wordt hij ook de grootkop schildpad genoemd. Naast een groot hoofd deze schildpad een zeer lange staart voor een schildpad. We vinden deze schildpad terug in Myanmar, Thailand en zuidelijk China. De schildpad staat in deze lijst omdat hij, als hij op het land verblijft, zeer op zijn hoede en dus ook zeer agressief is. Als hij zich bedreigd voelt zal hij toeslaan met zijn krachtige beet. Zijn beet kan net als bij de lederschildpad je botten breken. Je blijft dus beter ver uit de buurt van deze schildpad!

 

 

 

 

6. De weekschildpad

 

Op plaats 6 vinden we de weekschildpadden. Ze zijn een familie van schildpadden, die zich van de andere schildpadden onderscheiden door hun schild. Hun rugschild bevat geen hoornige beenplaten die wel aanwezig zijn bij alle andere schildpadden. Hierdoor is het schild aan de bovenzijde erg flexibel en zacht. Daarom noemen we deze schildpadden familie de weekschildpadden. De weekschildpadden komen voor in grote delen van Azië, Afrika en zuidelijk en centraal Noord-Amerika. De gevaarlijkste weekschildpad is de Cantors reuzenweekschildpad. Hij komt voor in Azië, in Bangladesh, Cambodja, China, India, Maleisië, Myanmar, Papoea-Nieuw-Guinea, Thailand en Vietnam. Hij verstopt zich namelijk in het zand en wacht tot er iets voorbijkomt dan, slaat hij snel en krachtig toe met zijn scherpe tanden. De omvang en de kracht van deze beet kunnen leiden tot afschuwelijke wonden.

 

 

 

 

5. De Nijlvaraan

 

De Nijlvaraan staat op de vijfde plaats in onze lijst. De nijlvaraan is een hagedis uit de familie varanen. We vinden hem terug in een groot deel van Afrika, en is te vinden van de westkust tot het uiterste oosten. De Nijlvaraan is van alle hagedissen de grootste Afrikaanse vertegenwoordiger. Hij kan tot twee meter lang worden. Deze toch wel angstaanjagende hagedis jaagt vaak op jonge krokodillen. Naast deze krokodillen bestaat zijn voeding uit zoogdieren en vogels. De varaan valt zijn prooien aan met een uiterst krachtige en besmettelijke beet. Wanneer hij zich bedreigd voelt of bedreigd wordt door de mens of andere mogelijke indringers, grijpt de nijlveraan zich vast in zijn 'prooi' meraan stevige, botverpletterende beet. Je kan je heel moeilijk uit zijn beet bevrijden want hij laat niet los. Ze kunnen dus ernstige wonden aanrichten.

 

 

 

4. Het gilamonster

 

Op plaats 4 vinden we het gilamonster. Je vindt hem ook alleen terug in woestijnen in Mexico, en de VS-staten Utah en Nevada. Het gilamonster is een struise hagedis. Hij is tevens de grootste hagedis van Noord-Amerika. Je kan hem makkelijk herkennen aan zijn zwart met rode of roze vlekjes en zijn wratachtige schubbenhuid. Het Gilamonster is niet alleen erg gevaarlijk maar ook giftig. Als een gilamonster verstoord wordt, valt hij aan. Hij bijt zich dan met zijn scherpe tanden vast in een hand/arm of een been. Het gif van deze hagedis komt dan snel vrij wanneer hij je bijt. Het gilamonster houdt zich stevig en sterk vast aan een hand of een been en kauwt op je vlees van je arm of been. Je kan hem van je losmaken door hem onder te dompelen in water.

 

 

 

 

3. De watervaraan

 

We zijn beland in de top drie van de gevaarlijkste reptielen: schildpadden en hagedissen. Op de derde plaats staat de watervaraan ook wel bekend als de Indische varaan. We vinden de varaan terug in delen van Azië in de landen India, Sri Lanka, China en Zuidoost-Azië. Deze hagedis is een van de grootste ter wereld. Hij kan wel tot 3 meter lang worden. Waarom vinden we deze waterkraan nu terug op onze derde plaats? Omdat deze varaan zich maar liefst naast vogels, eieren, kleine zoogdieren, zoals ratten en muizen, vissen, hagedissen, kikkers, slangen, kleine krokodillen en schildpadden zich ook kan voeden met dode mensenlichamen. Wanneer er verschillende watervaranen samen op jacht zijn in het water en er valt een mens hierin, gaan ze deze mens aanzien als prooi en dus aanvallen en opeten.

 

 

 

 

2. De alligatorschildpad

 

Het tweede gevaarlijkste reptiel is de alligatorschildpad. Deze is een grote schildpaddensoort die behoort tot de bijtschildpadden. De woonplaats van deze alligatorschildpad omvat het zuidoosten van de Verenigde Staten, in Florida en aangrenzende staten in de kom van de Golf van Mexico. Deze schildpadden kunnen we zeker gevaarlijk noemen. Daarom krijgen ze ook de tweede plaats in deze lijst. De schildpadden kan snel aanvallen, hierbij kan zijn nek behoorlijk ver worden uitgestoken om een beet toe te dienen. Deze beet kan leiden tot zware, ernstige (slagaderlijke) bloedingen. Ze kunnen ook met gemak je vinger afbijten! Als je op reis gaat naar de streek waarin hij voorkomt moet je zeker goed uit kijken wanneer je gaat zwemmen in natuurzwembaden en recreatieplassen. Het dier kan hier op de bodem aanwezig zijn. Hoewel er vaak speciaal op de aanwezigheid van deze dieren wordt gewezen worden badgasten soms toch nog gebeten.

 

 

 

 

1. De komodovaraan

 

Op nummer een in deze lijst staat de komodovaraan. Hij is hierbij de gevaarlijkste hagedis ter wereld en uit onze lijst. De komodovaraan is een hagedis uit de familie van de varanen. Hij komt voor in het zuidoostelijke deel van Indonesië en leeft op het eiland Komodo alsook in enkele reservaten op het grotere eiland Flores en enkele kleinere omliggende eilanden. Naast de gevaarlijkste hagedis is hij ook een van de grootste hagedissen ter wereld. Hij kan wel tot 3 meter lang worden. De komodo varaan voedt zich wanneer hij jong en nog kleiner is met insecten zoals sprinkhanen, kevers en andere geleedpotigen. Ook worden kleine gewervelden als gekko's, vogels en zoogdieren gegeten, aangevuld met eieren van verschillende dieren. Wanneer ze groter worden eten komodovaranen ook grotere prooidieren zoals wilde zwijnen, herten, waterbuffels, slangen, paarden, geiten en vogels. Ook de dwergolifant, die inmiddels uitgestorven is, werd gegeten door deze varaan. Omdat hij zo een grote prooidieren kan vangen en opeet vormt hij ook een groot gevaar voor de mens. De komodovaraan heeft goed ontwikkelde gifklieren die een ingewikkeld gif produceren, zijn beet is dus giftig. In het verleden zijn er al meermaals mensen gedood en opgegeten door deze angstaanjagende varaan. Je kan dus maar beter ver uit zijn buurt blijven!

↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes