De 10 zeldzaamste slangen ter wereld

Dierenweetjes.be

De 10 zeldzaamste slangen ter wereld

Desondanks veel mensen bang hebben van slangen, worden vele soorten bedreigd in hun natuurlijke omgeving. Door vernietiging van hun leefgebieden door de mens zijn de laatste eeuw heel wat slangensoorten uitgestorven. Ook nu zijn er nog heel wat soorten waarvan nog maar enkele exemplaren bestaan.

 

10. De Wagners adder

 

De Wagners adder is een giftige adder die gevonden kan worden in het noordwesten van Iran en Oost-Turkije. Deze adder leeft op hoogtes van meer dan 1,5 kilometer en leeft vooral in rotsachtige gebieden of in grasvelden. In 2008 werd deze slangensoort geclasseerd in de lijst van bedreigde diersoorten. Dit kwam vooral omdat men van plan was om een stuwdam te bouwen in het leefgebied van deze slang waardoor ze zou kunnen uitsterven.

 

Vandaag schat men dat er minder dan 2500 volwassen exemplaren in het wild leven.

 

 

 

9. De Bothropoides

 

De Bothropoides, ook gekend als de Bothrops Alcatraz of de 'Alcatrazes Lancehead', is een zeer bedreigde addersoort die op een klein eiland aan de zuidoostelijke kust van Brazilië woont. De slang kreeg zijn naam door zijn leefgebied: Het eiland Ilha de Alcatrazes. Dit eiland is een kleine rots van slechts 1,35 vierkante kilometer.

 

De Bothropoides behoort tot de familie van groefkopadders. Het gif van deze adders is zeer giftig en dodelijk voor de mens. Hoeveel exemplaren er van de Bothropoides in het wild leven is onbekend.

 

 

 

 

8. De Crotalus Catalinensis

 

De Crotalus catalinensis (in het Engels gekend als de 'Santa Catalina rattlesnake') is een addersoort die alleen gevonden kan worden op het eiland 'Santa Catalina'. Dit eiland ligt in de Golf van Californië.

 

De Crotalus catalinensis is uniek vanwege het ontbreken van een functionerende rammelaar. Men denkt dat deze slangensoort zijn rammelaar verloor doordat ze zicht beter probeerde aan te passen aan zijn omgeving. Deze omgeving is ontzettend rustig waardoor ze zeer stil moeten zijn om hun prooi (meestal vogels) te besluipen en te vangen.

 

Doordat deze slangen een hele tijd het doelwit zijn geweest voor moord en illegale vangst, zijn ze vandaag een bedreigde soort. Hoeveel exemplaren er in het wild exact leven is ongekend, maar men verwacht dat deze soort nog zeldzamer zal worden dan dat ze nu al is. Dit komt vooral omdat ze nu geteisterd worden door het hoge aantal aan wilde katten op het eiland. Deze katten doden heel wat slangen omdat ze zich bedreigd voelen.

 

 

 

 

7. De Alsophis antiguae

 

Deze slangensoort was voor een hele tijd 's werelds zeldzaamste slangensoort, maar is nu op de goede weg om zich terug te kunnen voortplanten in het wild en te overleven. Dit komt door verschillende gecoördineerde pogingen om de slangensoort in stand te houden.

 

De Alsophis antiguae (Antiguan racer) woont op een paar kleine eilandjes in de Caraïben. Ooit was deze slang één van de meest voorkomende dieren op het eiland, maar door de sterke groei van het aantal mangoesten en zwarte ratten werden ze bijna volledig weggevaagd van het eiland.

 

 

 

 

6. De Vipera darevskii

 

De Vipera darevski is een giftige slang en behoort tot de familie van adders. Ze komt voor in Armenië, Georgië en Turkije. De slang leeft op een hoogt van 2300 tot 2800 meter en verkiest rotsachtige gebieden.

 

Door de sterke groei van andere diersoorten in het leefgebied van de Vipera darevskii is de populatie de laatste jaren ontzettend gedaald.

 

 

 

 

5. De Aipysurus apraefrontalis

 

Deze rifslang behoort tot de familie van koraalslangachtigen en zeeslangen. De Aipysurus apraefrontalis is een zeer bedreigde zeeslang die gevonden kan worden in een klein gebied voor de kust van Noordwest-Australië. De slang is te kenmerken aan het kleine hoofd en een korte, puntige snuit.

 

In de jaren '90 was er een overvloed aan deze slangensoort, maar door de afslanking van koraal en door degradatie is de populatie ontzettend afgenomen.

 

 

 

4. De Round Island boa

 

De Round Island boa (Casarea dussumieri) is een slangensoort die te vinden is in Mauritius, alleen op Round Island. De slang is te herkennen aan zijn donkerbruine bovenzijde en een lichter gekleurde buik met donkere vlekken.

 

De Round Island boa wordt beschouwd als bijna uitgestorven in het wild, maar door een nieuw fokprogramma kan men hun voortbestaan garanderen.

 

 

 

 

3. De Arubaanse ratelslang

 

De Arubaanse ratelslang is een slangensoort die behoort tot de familie van adders. Deze slangensoort wordt bedreigd door oprukkende menselijke ontwikkeling. Ze komen voor in Aruba en leven op een gebied van 25 vierkante kilometer. Desondanks dit gebied te klein is voor een gewaarborgd voortbestaan van deze slangen, is de introductie van geiten op het eiland ontzettend negatief. Deze geiten hebben een zeer negatieve invloed op de vegetatie van het eiland en zorgen ervoor dat de woongebieden van de Arubaanse ratelslang verdwijnen.

 

 

 

 

2. De Vipera orlovi

 

De Vipera orlovi eet een breed scala aan voedsel zoals muizen, hagedissen, kikkers en insecten. Desondanks ze genoeg voedsel hebben om te overleven worden ze bedreigd door stropers. Dit komt vooral omdat de soort ontzettend populair is als huisdier. Men schat dat er minder dan 250 exemplaren van de Vipera orlovi in het wild leven.

 

 

 

 

1. De Liophis ornatus

 

De Liophis ornatus is uitgeroepen tot de meest zeldzame slang ter wereld. Ze leven op een klein eiland voor de kust van St. Lucia, een tropisch Caribisch eiland. Hoewel de Liophis ornatus in 1936 verklaard werd als uitgestorven, vond men in 1973 terug een exemplaar. Naar schatting leven er nu zo'n 18 exemplaren van deze niet-giftige slangensoort.

 

↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes