Watervaraan

Dierenweetjes.be

De watervaraan - Alle reptielen

De Indische varaan of ook wel de watervaraan genoemd, vind je zoals zijn naam al doet vermoeden terug in delen van Azië zoals in de landen India, Sri Lanka, China en Zuidoost-Azië.

Hij staat op de derde plaats in de top 10 van gevaarlijkste reptielen ter wereld.

 

Kenmerken

De watervaraan is een hagedis. Hij behoort tot de familie van de varanen. Oorspronkelijk werd voor onze watervaraan de naam Stellio salvator gebruikt. Watervaranen kunnen tot zo'n 15 jaar oud worden.

Het waterkraan kan een maximale lengte van 3 meter bereiken. Hij is hierdoor een van de grootste hagedissoorten ter wereld. Terwijl het gemiddelde volwassen exemplaar maar zo'n 1,5 meter lang wordt, waarbij het mannetje meestal groter en zwaarder is dan het vrouwtje. De varaan heeft meestal een donkerbruine tot zwarte kleur met gele plekken aan de onderkant. Naarmate de waterkraan ouder wordt, vervagen deze gele plekken. De varaan heeft een grote, spitse kop die op een lange nek staat. De staart van da watervarakraansterk afgeplat en ze beschikken over grote sterke poten, waarmee ze zich verbazingwekkend snel kunnen voortbewegen. Als da waterkraan zich bedreigd voelt of wordt, wordt vlucht hij in een boom.

 

 

Voeding en leefgebied

Deze varaan is een carnivoor en hij is niet zo kieskeurig wat zijn eten betreft. Zo eet hij vooral vogels, eieren, kleine zoogdieren, zoals ratten en muizen, vissen, hagedissen, kikkers, slangen, kleine krokodillen en schildpadden. Hier naast kan hij zich ook voeden met dode mensenlichamen. Wanneer er verschillende watervaranen samen op jacht zijn in het water en er valt een mens hierin, gaan ze deze mens aanzien als prooi en dus aanvallen en opeten. Hierdoor staat hij ook in de top 3 van de gevaarlijkste reptielen ter wereld.

 

We vinden de waterkraan terug in grote delen van Azië. Het verspreidingsgebied n de Indische varaan beslaat onder andere India, Sri Lanka, China, Maleisië, Thailand, Myanmar, de Filipijnen, Indonesië en Nieuw-Guinea. Hier leeft hij in rivieren, moerassen en mangrovegebieden.

Extra weetjes over de watervaraan

 

  • Men zegt dat er ook zijn geweest waar varanen menselijke resten opgroeven en vervolgens opaten.
  • Een watervaraan kan tijdens de jacht in het water maar liefst tot wel 30 minuten onder water blijven.
  • De paringsperiode van de watervaraan is in de periode van april tot oktober.
  • De hoeveelheid eieren hangt af van de grote van het vrouwtje: hoe groter het vrouwtje is des te meer eieren er gelegd worden.
  • Het vrouwtje legt de eieren langs rottend hout of in een holletje langs de rivieroever.
  • De eieren komen na 2,5 tot 10 maanden uit afhankelijk van de temperatuur.
  • Een vrouwtjeswatervaraan is volwassen als ze zo'n 0,5 - 1,2 m lang is en de mannetjeswatervaraan is volwassen als hij zo'n 1 - 1,3 m lang is. Dit is ongeveer op een leeftijd van 2 jaar.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes