Matamata schildpad

Dierenweetjes.be

De matamata schildpad - Alle reptielen

De matamata is een schildpad die op de achtste plaats staat in onze lijst van de 10 gevaarlijkste reptielen ter wereld. Hij komt voor in het amazonegebied. waar je hem terug vindt in het ondiepe water.

 

Kenmerken

De matamata is een middelgrote waterschildpad. Hij stamt af uit de familie van de slangenhalsschildpadden. De schildlengte is zo een 45 cm.

De matamata heeft een zeer kenmerkend uiterlijk. Hij zikrikkend gevaarlijk en eng uit. Een eerste kenmerk van zijn uiterlijk is dat hij een hele goede camouflage heeft. Hieraan kan je hem dan ook goed herkennen. De schildpad heeft een zeer brede, lange en platte nek. De hals en het schild zijn ongeveer even lang en de hals is bedekt met grote huidfranjes, vooral twee grote aan weerszijden van zijn kop, zodat zijn kop een vormloos uiterlijk krijgt. Zoals bij alle halswenders kan de matamata zijn grote, driehoekige en platte kop niet in zijn schild opbergen. Het schild is vrij plat qua vorm. Het rugpantser heeft op elke hoornplaat een bult, zo heeft hij drie bultige kielen. Het rugpantser is ook ruw en concentrisch gegroefd. Het heeft een donkerbruine tot grauwbruine kleur en is vaak begroeid met algehoezo lijkt de schildpad op een met algen begroeide steen lijkt. Het relatief kleine buikpantser is geelbruin gekleurd. De matamata heeft vrij kleine ogen en een snuit die is verlengd tot een slurf. Deze steekt de schildpad net boven water om adem te halen. Zo lijkt de slurfvormige neus op een takje als hij adem haalt.

 

De schildpad ziet eruit als een dood blad dat aan de oever in het water is gevallen. Zo kunnen kleine vissen ze moeilijk onderscheiden van een echt blad tussen de neergevallen bladeren in het water.

De Matamata slaat heel snel toe, in een tiende van een seconde. Zijn krachtige kaken maken het mogelijk om de vis vast te houden. Ondertussen zwelgt hij de vis in enkele slikbewegingen naar binnen. De matamata zet namelijk zijn bek open en vergroot de keel, waardoor de prooi naar binnen gezogen wordt. Hij is dus in staat om zeer snel toe te slaan naar zijn prooi of je vinger...

 

 

Voeding en leefgebied

De matamata eet vlees en vis. Zo eet hij bijvoorbeeld voorbij zwemmende prooien als kleine visjes, ongewervelden en soms amfibieën, deze worden 's nachts gevangen. Men vermoed dat hij ook vogeltjes en knaagdieren eet als ze in het water terechtkomen.

 

De matamata schildpad vinden we in de Amazonebekken terug: Bolivia, centraal en noordelijk Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Peru, Suriname en Venezuela. Hij leeft hier in ondiep water. Hoewel hij een zoetwaterschildpad is kan hij niet goed zwemmen, hij is namelijk stuntelig! Hij beweegt zich in het ondiepe en langzaamstromende water voort door te stappen/lopen op de bodem. Hoewel het dus om een zoetwaterschildpad gaat, is het dier een stuntelige zwemmer …

Extra weetjes over de matamata schildpad

 

  • matamata betekent 'ik dood'. Deze naam kreeg de schildpad van de lokale bevolking van het verspreidingsgebied waar de schildpad voorkomt. Zij hadden namelijk veel ontzag voor zijn manier van jagen.
  • De matamata schildpad is in de schemer en 's nachts actief.
  • Deze schildpad blijft vrijwel altijd onder water, zonnen doet deze soort niet. De matamata komt ook dus maar zelden op het land en toch kan de matamata niet goed zwemmen.
  • De matamata heeft een extra adembuffer door de lange nek en verlengde neuspunt.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes