Liophis ornatus

Dierenweetjes.be

De liophis ornatus - Alle reptielen

De liophis ornatus is een slangensoort die enkel en alleen voorkomt op het eiland ‘Saint Lucia’. Dit eiland is gelegen in het Caribisch gebied en heeft een totale oppervlakte van 606 vierkante kilometer. Lang werd gedacht dat de liophis ornatus een uitgestoren soort was, totdat men in 1973 terug een exemplaar vond in de wildernis. Vandaag leven er naar schatting zo’n 18 exemplaren in het wild. Hierdoor is de liophis ornatus de zeldzaamste slang ter wereld.

 

Kenmerken

De liophis ornatus is, voornamelijk door zijn zeldzaamheid, een slangensoort waarvan weinig geweten is. Wat men wel weet is dat de slang te kenmerken is aan zijn bruine lichaamskleur met daarop gele plekjes of donkerbruine strepen. Een volwassen exemplaar wordt zo’n 123 cm lang.

In 1936 werd de soort als uitgestorven beschouwd, totdat men in 1973 een nieuw exemplaar aantrof. Bij een telling in 2012 telde men 11 exemplaren.

Een beet van de liophis ornatus is niet gevaarlijk voor de mens. De liophis ornatus behoort tot de familie ‘Colubridae’ waarvan de meeste exemplaren niet giftig zijn voor de mens.

 

 

 

Voeding en leefgebied

De liophis ornatus leeft in een klein deel van Saint Lucia, namelijk de kust. Hij voedt zich voornamelijk met hagedissen maar zal in noodgevallen ook op andere kleine zoogdieren jagen.

↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes