Lederschildpad

Dierenweetjes.be

De lederschildpad - Alle reptielen

De lederschildpad is een reptielensoort dat behoort tot één van de gevaarlijkste reptielen ter wereld. De lederschildpad leeft in de zee en is de enige schildpaddensoort die dat doet en daarbij niet behoort tot de familie van zeeschildpadden.

 

Kenmerken

De lederschildpad is de herkennen aan zijn enorme grootte. De schildlengte van deze goliath kan tot 2,4 meter groot worden. Hiermee is de lederschildpad de grootste schildpad ter wereld. De kop, de staart en de poten zijn hebben een donkergrijze tot zwarte kleur. Het schild heeft een platte vorm en is zeer donker van kleur.

 

Opmerkelijk aan de lederschilpad is het ontbreken van de hoornplaten op het rugschild. Dit is enkel zo bij de lederschilpad, alle andere schilpadden hebben deze hoornplaten wel op het rugschild.

Daarbuiten is de lederschilpad de enige schilpaddensoort die warmbloudig is. Alle andere schilpadden zijn koudbloedig.

 

 

Leefgebied

De verspreiding van de lederschilpad is enorm. Hij komt bijna over de hele wereld voor, van het zeegebied gelegen aan de evenaar tot in de poolwateren.

Jarenlang werd er door de mens op deze schilpaddensoort gejaagd. Hierdoor is de populatie van de lederschilpadden sterk achteruit gegaan en wordt deze schilpaddensoort de dag van vandaag beschermd.

 

 

Voedsel

Het dieet van de lederschilpad bestaat enkel en alleen uit kwallen. Kwallen zijn zeer arm aan voedingsstoffen waardoor de lederschilpad geneigd is om een zo groot mogelijke dagelijkse portie op te eten. De lederschilpad is de enige reptielensoort die volledig afhankelijk is van kwallen als voedsel.

Extra weetjes over de lederschildpad

 

  • Door de opwarming van de aarde komen de eieren van de lederschilpad niet goed meer uit. Door de sterke daling in hun populatie vomrt dit een zeer groot probleem voor hun toekomst.
  • De totale lengte van de lederschilpad kan tot meer dan 3 meter bedragen.
  • De lederschilpad kan tot 32 km/h zwemmen.
  • De rug en buik zijn met een lederachtige huid bedekt. Hierdoor noemt men deze schilpaddensoort ‘de lederschilpad’.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes