Komodovaraan

Dierenweetjes.be

De komodovaraan - Alle reptielen

De komodovaraan is een hagedissensoort die behoort tot één van de gevaarlijkste reptielen ter wereld. Daarbuiten is hij de grootste hagedissensoort ter wereld en is daarom één van de bekendste hagedissen.

 

Kenmerken

De komodovaraan is te herkennen aan zijn enorme grootte. Hij kan langer dan 3 meter worden, en is hiermee de tweede langste hagedis ter wereld (op de papoeavaraan na). De bouw van de komodovaraan is te vergelijken met de bouw van een gewone hagedis. De buik ligt laag tegen de grond en de staart is zeer lang ten opzichte van het lichaam. De kop heeft een spitse vorm en de ogen zijn opvallend bolvormig. De huid van de komodovaraan bevat sterke schubben en huidbeentjes. Dit zorgt ervoor dat hij beter verdedigd is tegen zijn rivalen.

 

 

Voeding en leefgebied

De komodovaraan komt voor in een klein deel van Indonesië. Hij bevindt zich voornamelijk in warme en droge omgevingen zoals bijvoorbeeld een savanne, bosrand of open gebieden. Open gebieden met een grasoppervlakte zijn een voorkeur van de komodovaraan. Hier kan hij zich goed verstoppen en wachten totdat hij zijn prooi kan grijpen.

 

De voeding van de komodovaraan bestaat voornamelijk uit prooidieren. Een jonge varaan leeft van insecten terwijl een volwassen exemplaar jaagt op wilde zwijnen, waterbuffels, slangen, paarden, geiten, vogels en herten. Het Javaans hert, een veel voorkomende soort in het leefgebied van de komodovaraan, is het meest gedode prooidier van de komodovaraan.

 

De komodovaraan gebruikt zijn beet om zijn prooien te doden. Deze beet is ontzettend gevaarlijk waardoor de prooi na een beet al snel zal bezwijken aan bloedverlies, shock of zelfs vergiftiging. Wanneer de beet van de komodovaraan niet goed gelukt is maar toch gezorgd heeft voor kleine wonden, dan geraken deze wonden vaak besmet door bacteriën waardoor de prooi in de meeste gevallen toch zal sterven. Door de goede reukzin van de komodovaraan zal hij in de meeste gevallen zijn prooi toch nog kunnen opsporen.

 

Daarbuiten is de komodovaraan kannibalistisch en zal hij niet twijfelen om zijn eigen kroost op te eten wanneer hij de kans krijgt. Daarom leven jonge exemplaren vaak in bomen omdat volwassen exemplaren niet kunnen klimmen.

 

 

 

Dodelijk voor de mens?

De beet van de komodovaraan is dodelijk voor zowel dier als mens. Uit een onderzoek blijkt dat het gif van de beet gemaakt wordt door een zenuw van de komodovaraan. Echter zijn er weinig gevallen bekend waarbij een mens wordt aangevallen door een komodovaraan.

 

↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes