Grootkopschildpad

Dierenweetjes.be

De grootkopschildpad - Alle reptielen

De grootkopschildpad is een schildpad die voorkomt in het zuidoosten van Azië en het zuiden van China. De grootkopschildpad behoort tot één van de gevaarlijkste reptielen ter wereld.

 

Kenmerken

De grootkopschildpad is te herkennen aan zijn ontzettend grote kop en het opvallende schild. De lengte van dit schild bedraagt maximaal 20 centimeter, net zoals de staart. De lengte van de staart is daarmee ook ontzettend lang ten opzichte van andere schildpaddensoorten, die meestal een korte staart hebben. Doordat de kop zo groot is kan hij niet in het schild teruggetrokken worden, en zo dus ook de staart niet.

 

De kaken van de grootkopschildpad zijn één van de sterkste van alle diersoorten ter wereld. Hierbij is de bek van deze schildpaddensoort ook nog eens vlijmscherp. Hierdoor gaan andere dieren niet snel het gevecht aan met deze schildpad.

 

De poten van de grootkopschildpad zijn door de aanwezige zwemvliezen vrij groot en het schild is ten opzichte van het lichaam zeer klein. Dit schild is zeer vlak van vorm en erg glad. De kleur is bruin tot roestbruin.

 

 

Leefgebied en voeding

De grootkopschildpad leeft in gebieden rond beken, rivieren en meren. Hij bevindt zich voornamelijk in water maar klimt soms ook in bomen, wat zeer opmerkelijk is aan deze schildpad. Om in bomen te klimmen gebruikt hij zijn sterke kaken om zich zo op te trekken aan de stam van de boom.

 

Wanneer de grootkopschildpad zich op het land bevindt, zal hij zeer voorzichtig en agressief zijn. Dit komt vooral omdat hij hier erg kwetsbaar is. Een grootkopschildpad op het land mag dan wel kwetsbaar zijn, toch is het zeker geen goed idee om deze aan te vallen. De beet van de grootkopschildpad is zo krachtig dat hij zonder moeite een lichaamsdeel met één beet kan verwijderen van het lichaam.

 

De grootkopschildpad voedt zich voornamelijk met vissen, maar eet zeker ook insecten en plantaardig voedsel zoals bladeren, knoppen en vruchten.

Extra weetjes over de grootkopschildpad

 

  • Zijn naam dankt deze zoetwaterschildpad aan zijn in verhouding erg grote kop. Hij kan zijn kop dan ook niet meer in kan trekken.
  • De kaken van de schildpad lijken op een snavel van een papegaai. Hij heeft ook een egt lange staart. Deze staart is ongeveer even lang als zijn schild.
  • Per keer legt het vrouwtje maar twee eieren.
  • De grootkopschildpad wordt bedreigd. Het is dus een bedreigde diersoort.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes