Groene leguaan

Dierenweetjes.be

De groene leguaan - Alle reptielen

De groene leguaan is een hagedissensoort die voorkomt in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Hij behoort tot één van de meest indrukwekkende hagedissensoorten ter wereld en kan tot twee meter groot worden. Wegens zijn grootte kan de groene leguaan een zeer gevaarlijk wezen zijn en behoort hij ook tot één van de gevaarlijkste reptielen ter wereld.

 

Kenmerken

De groene leguaan is een grote hagedis waarbij de grote kam zeer opvallend is aan zijn lichaam. Daarbuiten heeft hij een ontzettend grote schub aan de onderzijde van zijn kaak die ervoor zorgt dat ze zeer snel te herkennen zijn.

 

De kop is driehoekig met daaraan de zeer grote schub. Deze schub is in tegenstelling tot andere hagedissen niet in- of uitklapbaar.

 

De poten en de staart zijn in verhouding tot het lichaam zeer lang. De staart van deze leguaan is bijna twee keer groter dan het lichaam. De staart is vrij dun en zeer sterk. De groene leguaan gebruikt zijn staart als ondersteuning voor het zwemmen en als verdediging tegen roofdieren.

 

Mannetjes worden over het algemeen groter dan vrouwtjes. Daarbuiten zijn de kammen met de aanwezige stekels bij mannetjes ook opvallend groter dan bij vrouwtjes.

 

 

Leefgebied

Het leefgebied van de groene leguaan bestaat voornamelijk uit bossen. Hij leeft hier in bomen, voornamelijk langs oevers van rivieren. Hij verkiest deze gebieden omdat hij een ontzettend goede zwemmer is en kan, indien in nood, daarom ontsnappen via het water.

De groene leguaan komt voor in een groot deel van Mexico, alle landen van Midden-Amerika en bijna alle landen van Zuid-Amerika.

 

 

Voedsel

De groene leguaan is overdag actief en schuilt ’s nachts in zijn zelfgegraven hol. Overdag gaat de leguaan op zoek naar vegetarisch voedsel met als uitzondering dat hij soms levende prooidieren eet. De jonge exemplaren eten voornamelijk insecten maar naarmate de groene leguaan ouder wordt verkiest hij planten boven insecten.

De groene leguaan eet voornamelijk rijp fruit en bladeren van loofbomen.

↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes