Gilamonster

Dierenweetjes.be

Het gilamonster - Alle reptielen

Het gilamonster is een grote hagedis die behoort tot de groep van korsthagedissen. Het dier leefde oorspronkelijk in het Gila rivierbasin in Arizona. Doordat hij hier zoveel voorkwam is hij naar dit gebied genoemd. Het gilamonster behoort tot één van de gevaarlijkste reptielen ter wereld.

 

Kenmerken

Het gilamonster is te herkennen aan het zwarte lijf met daarop rode tot roze vlekken. De schubbenhuid is vrij ruw en de staart is opvallend dik. De lengte van de staart is ongeveer één derde van het totale lichaam.

 

 

In sommige gevallen verschilt het gilamonster van kleur. Er zijn al exemplaren gevonden met een lichtroze kleur met daarop zwarte vlekken.

 

Het gilamonster is ontzettend giftig en gevaarlijk. Toch is het zo dat er weinig mensen worden gebeten in de vrije natuur. Dit komt voornamelijk omdat het gilamonster ontzettend sloom is. Toch zal hij zeker niet twijfelen wanneer hij zich bedreigd voelt. Hierbij zal hij bijten en moeilijk los te krijgen zijn. Enkel door hem in het water te dompelen zal hij zijn kaakspieren ontspannen en kan men hem loskrijgen.

 

Het gif van het gilamonster heeft een neurotoxische werking dat ervoor zorgt dat het zenuwstelsel aangetast wordt. Hierdoor zullen verlammingsverschijnselen worden veroorzaakt. Het gif is over het algemeen niet dodelijk voor de mens, maar wordt toch behandeld met het eiwit exenatide.

 

 

 

Leefgebied

Het gilamonster komt alleen voor in woestijngebieden in Mexico, Utah en Nevada. Hier bevindt hij zich in droge en zanderige gebieden met enige vegetatie. Hier schuilt hij tot de zon ondergaat. ’s Nachts wordt het gilamonster actief en zal hij op zoek gaan naar zijn prooi.

 

 

Voedsel

Het gilamonster jaagt voornamelijk op eieren van vogels en reptielen. Toch zal hij ook zoogdierennesten legen wanneer hij daarvoor de kans krijgt. In zeldzame gevallen eet het gilamonster ook kleine knaagdieren.

Extra weetjes over het gilamonster

 

  • Het gilamonster kan wel 25 jaar oud worden, met uitzonderingen die 30 jaar werden
  • Het gilamonster houdt een winterslaap waarbij ze leven van hun vetreserves
  • Gilamonsters zijn zeer goede eters. Ze kunnen tot bijna de helft van hun totale gewicht per dag opeten
  • Het gilamonster gebruikt zijn staart om vetten op te slaan. Hierdoor kunnen ze een hele tijd zonder voedsel.

 

↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes