Crotalus Catalinensis

Dierenweetjes.be

De Crotalus Catalinensis - Alle reptielen

De Crotalus Catalinensis (in het Engels 'Santa Catalina Rattlesnake') is een gifslang die voorkomt op 'Isla Santa Catalina', gelegen ten oosten aan de kust van California. Deze slangensoort behoort tot één van de meest zeldzame slangen ter wereld.

 

Kenmerken

De Crotalus Catalinensis kan voorkomen in twee verschillende varianten:

De eerste variant heeft een crèmekleurig lichaam met daarop rode tot bruine vlekken. Rond de staart zijn er zwarte en witte markeringen te herkennen.

Een tweede variant heeft een veel lichtere en grijze kleur. De vlekken en de tekeningen rond de staart zijn hetzelfde als bij de andere variant.

 

De Crotalus Catalinensis is een groefkopadder en in tegenstelling tot alle andere soorten van groefkopadders heeft de Crotalus Catalinensis geen rammelaar. Wetenschappers verklaren dat dit het gevolg is van het ontwikkelen van een beter lichaam voor de jacht, mits deze slangen vooral op vogels jagen.

 

 

 

Voeding en leefgebied

Het leefgebied van deze slang bestaat uit droge vlaktes. De voeding van de Crotalus catalinensis bestaat voornamelijk uit vogels. Echter zullen ze soms ook op kleine hagedissen jagen.

Extra weetjes over de Crotalus Catalinensis

 

  • De Santa Catalina Rattlesnake heeft zijn naam te danken aan het eiland Isla Santa Catalina waarop de slang voorkomt.
  • Het is een insulaire ratelslang soort. Dit wilt zeggen dat de slang op dat eiland (Isla Santa Catalina) bestaat en nergens ander meer voorkomt.
  • De Santa Catalina Rattlesnake is wel een hele speciale ratelslang. Hij ratelt namelijk niet, zijn ratel ontbreekt. De slang heeft net als elke andere ratelslang een staart die "knoppen" of ronde schalen produceert. Het verschil bij deze slang is dat telkens wanneer hij vervelt deze knoppen ermee afvallen, hierdoor kan er nooit een echte ratel gevormd worden.
  • Deze ratelslang soort staat momenteel op de IUCN Rode lijst als een kritisch bedreigde slang. Dit is te wijten aan verschillende feiten. Dit zijn de voornaamste feiten:
  • 1. Dat de slang enkel bestaat op een eiland, daarom is het gevoelig voor uitsterven.
  • 2. De aanwezigheid van wilde katten zorgt ook voor een afname van de populatie van deze slang. en
  • 3. De mens verzamelt deze soort nog steeds om met de slangen illegale handel te drijven. Ze verhandelen de slangen namelijk als gezelschapsdier.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes