Arubaanse ratelslang

Dierenweetjes.be

De Arubaanse ratelslang - Alle reptielen

De Arubaanse ratelslang of de aruba-ratelslang is een giftige slangensoort die behoort tot de groep van groefkopadders. Ze behoort tot één van de zeldzaamste slangen ter wereld en komt maar in een klein gebied van Aruba voor.

 

Kenmerken

De aruba-ratelslang wordt ongeveer 1 meter lang. De lichaamskleur is terug te vinden in drie verschillende soorten: Geelbruin, grijsbruin en oranjebruin. De rug van de aruba-ratelslang heeft een geruite tekening met een pijlvormige tekening op de kop van de slang.

 

 

Leefgebied

De Arubaanse ratelslang leeft op een klein gebied van het eiland Aruba. Hier is hij voornamelijk terug te vinden in droge gebieden en zandgronden. Hij verkiest zandgronden omdat hij met zijn bruine kleur daar niet opvalt en minder moeite heeft met het jagen op zijn prooi.

Het leefgebied van de Arubaanse ratelslang is ongeveer 10 vierkante kilometer groot. Hierin telde men in 1995 naar schatting zo’n 225 exemplaren. De slang werd zeer ernstig bedreigd door menselijke uitbreidingen en toenemend verkeer. Hierdoor werden veel dieren doodgereden en verjaagd uit hun leefgebieden.

 

 

Voedsel

De Arubaanse ratelslang eet een grote variatie aan knaagdieren, hagedissen en kleine vogels. Door zich in het zand in te graven met enkel de kop boven het zand zorgt hij ervoor dat zijn prooien hem nauwelijks kunnen opmerken. Hier wacht hij tot hij de kans krijgt om zijn prooi aan te vallen.

↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes