Alsophis antiguae

Dierenweetjes.be

De Alsophis antiguae - Alle reptielen

De Alsophis antiguae is een grijs-bruine slangensoort die tot voor kort enkel te vinden was op een klein deel van ‘Great Bird Island’, een gebied voor de kust van Antigua, in het oostelijk gebied van de Caraïben. De slangesoort behoort tot één van de meest zeldzame slangen ter wereld. Naar schatting leefden er nog maar 50 exemplaren in het wild, totdat men acties ondernam waardoor de Alsophis antiguae met succes de nabijgelegen eilanden Rabbit Island, Green Island en York Island heeft gekoloniseerd. Nu leven er naar schatting zo’n 1000 exemplaren in het wild.

 

Kenmerken

De Alsophis antigua is een slangensoort die behoort tot de familie Colubridae, een slangenfamilie waartoe bijna de helft van ’s werelds bekende slangensoorten behoren.

Een volwassen exemplaar van deze slangensoort wordt ongeveer één meter lang. De vrouwtjes zijn over het algemeen iets groter dan de mannetjes. Jonge mannetjes hebben een donkerbruine kleur lichte tinten, terwijl jonge vrouwtjes zilvergrijs zijn met bruine vlekken. Het patroon van de Alsophis kan verschillen van kleur. Deze kan wit, roodbruin, taupe, bruin of zwart zijn.

 

 

Leefgebied

Oorspronkelijk leefde de Alsophis antiguae op de kusten van Antigua en Barbuda. Wellicht leefden ze ooit zelfs op alle eilanden die gelegen zijn rondom Antigua. Helaas verminderde hun populatie enorm door jacht en vernietiging van hun leefgebied. Vandaag zijn er verschillende acties die ervoor zorgen dat de Alsophis antiguae niet uitsterft, en dit met succes. De soort kwam van ongeveer 50 exemplaren in het wild terug naar ongeveer 1000. Echter zal dit in de toekomst nog toenemen mits deze acties blijven bestaan.

 

 

Voedsel

De Alsophis antiguae jaagt voornamelijk op hagedissen, waaronder voornamelijk de lokale soort: De Ameiva griswold. Dit doet hij door zich in struikgewassen te verstoppen, wachtend op een kans om zijn prooi te grijpen.

↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes