Alligatorschildpad

Dierenweetjes.be

De alligatorschildpad - Alle reptielen

De alligatorschildpad is een schildpaddensoort die voorkomt in en aan waters gelegen in het zuidoostelijk deel van Amerika. Met een gewicht tot wel 100 kilogram is de alligatorschildpad de zwaarste zoetwaterschildpad ter wereld. Daarbuiten behoort hij tot de 10 gevaarlijkste reptielen ter wereld.

 

Kenmerken

De alligatorschildpad is te kenmerken aan zijn forse lichaamsbouw. Hij kan tot wel 1,5 meter groot worden en heeft een gewicht tot wel 100 kilogram. Het schild is zo’n 80 centimeter lang, en opvallend is dat de alligatorschildpad een nogal lange staart heeft.

Het schild heeft als kenmerken dat ze een bultvormig reliëf vertoond en heeft een ruitvormig patroon.

 

Een ander opvallend kenmerk is de grootte van de kaak ten opzichte van de kop. De kaken van de alligatorschildpad zijn ontzettend groot ten opzichte van de kop, en de kracht van de kaakspieren is ontzettend groot: De kaken van de alligatorschildpad behoren tot één van de sterkste van alle reptielen.

 

 

Voeding en leefgebied

De alligatorschildpad leeft net zoals de meeste schildpadden voornamelijk in het water. Hiervoor verkiest hij grotere wateren met ondiepe delen. Een modderbodem en onderwatervegetatie zijn zeker een pluspunt, mits ze dit vaak zullen gebruiken om te jagen op hun prooi.

 

De alligatorschildpad komt zeker op het land. Meestal komen ze er alleen om hun eitjes af te zetten of om van poel te wisselen.

 

Het voedsel van de alligatorschildpad bestaat vooral uit vis. Door op de bodem te gaan liggen en met hun wormachtige tong te bewegen trekken ze hun prooi aan. Wanneer ze op de bodem liggen te wachten op hun prooi zijn ze door hun rotsachtige uiterlijk ontzettend goed gecamoufleerd, waardoor ze over het algemeen zeer succesvol zijn in het jagen.

 

Buiten vis als voedsel zijn er ook gevallen gekend waarbij de alligatorschildpad jaagt op knaagdieren, amfibieën en vogelsoorten.

 

↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes