De 10 kleinste vogels ter wereld

Dierenweetjes.be

De 10 kleinste vogels ter wereld

Vogels vinden we in verschillende kleuren en maten. Zo hebben we rode, groene, blauwe en eender welke kleur ook die we kunnen terugvinden in vogelsoorten. Maar, welke zijn nu eigelijk de kleinste vogelsoorten? Die leest u in deze lijst.

 

10. scharlaken schijnpaapje

 

We beginnen onze top-10 met het 'scharlaken schijnpaapje', wat in het Engels 'The Crimson Chat' wordt genoemd. Deze vogelsoort is voornamelijk terug te vinden in Australië en staat bekend om zijn agressieve hoge geluidstonen. De lengte van deze soort ligt gemiddeld rond de 10-12 cm, met een gewicht van 10-11 gram.

 

 

 

9. De Tropische Parula

 

De Tropische Parula heeft voornamelijk een broedplaats in levendige eiken bossen. Deze broedplaatsen worden ongeveer 3.5 - 9 meter boven de grond gebouwd en zijn meestal bedekt met mos. Deze vogelsoort staat met een gemiddelde lengte van 11cm op de negende plaats.

 

 

 

 

8. Het suikerdiefje

 

Het suikerdiefje heeft zijn naam aan niets anders te danken dan aan zijn eigen daden. Zo is het dat ze vaak in huizen proberen te geraken om suiker te stelen. Overigens is het een zeer gezellige vogelsoort die een gemiddelde lengte van 7.5-11cm heeft.

 

 

 

 

7. De goudsijs

 

De meest bekende soorten onder de goudsijsen zijn toch wel de Amerikaanse goudsijs, de Europese en de kleine goudsijs. De kleine distelvink is de kleinste onder deze vogelsoort, met een gemiddelde lengte van ongeveer 10-11cm, en met een gewicht van ongeveer 9 gram.

 

De vleugellengte van deze vogelsoort bedraagt over het algemeen wel ongeveer 21-25cm.

 

 

 

 

6. De bruine tjiftjaf

 

Deze bruine tjiftjaf staat bekend om zijn mooie zang en is voornamelijk terug te vinden in verschillende regio's van Zuid-Azië. Het gemiddelde gewicht van deze vogelsoort ligt zo rond de 5 gram, met een lengte tussen 9 en 11cm.

 

 

 

 

5. De goudhaan

 

De Goudhaan is dan misschien wel de kleinste vogel van Europa, toch staat hij nog maar op de vijfde plaats in de lijst van kleinste soorten over de hele wereld. Het prachtige aan de goudhaan is dat hij, zelfs ondanks zijn klein gestel, meer dan 500 kilometer non-stop kan reizen. De goudhaan heeft een gemiddelde lengte van 8-9cm en een gewicht van 5-7 gram.

 

 

 

4. De goudkopgraszanger

 

Deze vogelsoort staat bekend om zijn uitzonderlijke naaitechniek. Wanneer hij een nest bouwt maakt hij een ineengenaaid kunstwerk van kleine blaadjes. De gemiddelde lengte bedraagt ongeveer 10 cm van deze vogelsoort.

 

 

 

 

3. De diamantvogel

 

Deze kleine en mooie vogeltjes zijn te kenmerken aan de mooie plekjes op de kroon en zijn vleugels. De favoriete broedplaats van deze vogelsoort zijn 'eucalyptus-bomen'. De vogelsoort wordt gemiddeld 9-11cm lang.

 

 

 

 

2. Het eucalyptushaantje - Weebill

 

De Smicromis is een groep van vogels waartoe 'The weebill' behoort. De 'weebill' is de kleinste vogelsoort van Australië. Hij staat bekend om zijn uitzonderlijke snelheid en zeer energieke uitstraling. Ze besteden het meeste tijd met de zoektocht naar insecten in bomen. De weebill wordt gemiddeld 8-9cm lang.

 

 

 

 

1. De bijkolibrie

 

De bijkolibrie is de kleinste vogelsoort die ter wereld terug te vinden is. Deze bijkolibrie heeft een lengte van ongeveer 5.5cm en een gewicht van 1.6 tot 1.8 gram! De bijkolibrie behoort tot de grote groep van kolibries waarvan de grootste soort ongeveer 23 cm meet.

 

 

 

↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes