De 10 grootste vogelsoorten ter wereld

Dierenweetjes.be

De 10 grootste vogelsoorten ter wereld

Vogels zijn terug te vinden in verschillende kleuren, vormen en zeker ook groottes. Zo wordt de grootte van een bepaalde vogelsoort altijd gemeten door middel van de vleugellengte. Hier leest u de top tien van de vogelsoorten met de grootste vleugellengtes.

 

10. De steenarend

 

We beginnen onze top-10 met de steenarend. De steenarend staat bekend als een majestueuze en zeer krachtige jager. Ze leven op het noordelijk halfrond van de wereld en zijn veruit de grootste soort van arenden ter wereld. Hoewel ze krachtig genoeg zijn om zelfs een hert te doden, jagen ze meestal op kleine zoogdieren zoals konijnen, prairiehonden en eekhoorns. De vleugellengte van de steenarend bedraagt een goede 2,25 meter.

 

 

 

9. De grijze kroonkraanvogel

 

Net zoals bij de steenarend is ook de grijze kroonkraan een van de grootste vogels met een vleugellengte van 2,5 meter. De grijze kroonkraanvogel leeft in de droge savannes van Afrika. Het is een elegante vogel die alleen kan gevonden worden ten zuiden van de Saharawoestijn.

 

 

 

 

8. De Californische condor

 

De Californische condor kan een vleugellengte hebben van wel 2,8 meter en is daarmee de grootste vogelsoort van Noord-Amerika. Ze is een van de zeldzaamste vogelsoorten ter wereld en wordt bedreigd met uitsterven. Men doet er veel aan om dit te voorkomen en men heeft nu een aantal kweekprogramma's opgestart om zo de populatie van deze vogel terug te doen stijgen.

 

 

 

 

7. De vale gier

 

Deze enorme gier heeft een vleugellengte van 2,8 meter en kan een lengte hebben van 1 meter gemeten van vleugel tot staart. Het jaagt vooral op kleine dieren of aas. De vale gier is terug te vinden in de bergachtige gebieden van Zuid-Europa, Noord-Afrika en Azië. De Vale gier kweekt vooral op hoge kliffen.

 

De vale gier leeft voornamelijk in kolonies van meer dan 100 paren, met enkele kolonies die geschat worden op meer dan 1000 vogels.

 

 

 

 

 

6. De wilde zwaan

 

Misschien verrassend voor velen maar een wilde zwaan kan wel tot 2,75 meter vleugellengte verkrijgen. De wilde zwaan is een van de zwaarste vliegende vogelsoorten. Het is een elegante vogel die bekend staat voor hun lange vluchten. Ondanks hun gewicht dat tot wel 20 kg kan bedragen, zijn ze heel erg krachtige vliegers.

 

 

 

 

5. De lammergier

 

De lammergier kan een vleugellengte tot wel 2,90 meter hebben en is daarmee een van de grootste giersoorten ter wereld. In tegenstelling tot de meeste giersoorten, heeft de lammergier geen kale kop. Hij leeft voornamelijk in rotsgebergtes van Europa, Pakistan, Tibet en Indië. Net zoals de meeste gieren eten ze kleine dieren en aas.

 

 

 

4. De andescondor

 

De andescondor is een giersoort waarvan de vleugellengte tot wel 3,2 meter kan bedragen. De andescondor is, zoals zijn naam al vertelt, te vinden bij de Andes van Zuid-Amerika. De meeste andescondors eten kleine aassoorten, maar integenstelling tot de meeste giersoorten zal de andescondor ook op middelgrote zoogdieren jagen. De andescondor is pas volgroeid op een leeftijd van 8 jaar en kan tot 60 jaar oud worden in het wild.

 

 

 

 

3. De Afrikaanse maraboe

 

Met een vleugellengte die tot 3,4 meter kan bedragen openen we met deze Afrikaanse maraboe onze top-3. Deze gewone aaseters zijn veel terug te vinden op de Afrikaanse vlaktes. Deze indrukwekkende vogelsoort bewoont zowel natte als droge leefplaatsen, ten zuiden van de Sahara. ze zijn kuddedieren en zijn daarom meestal terug te vinden in kolonies. Hoewel ze over het algemeen aaseters zijn, zullen ze ook jagen op kleine zoogdieren, vogels en nestjongen.

 

 

 

 

2. De roze pelikaan

 

Hoewel men deze soort in het Engels 'The Great White Pelican' noemt, noemen we ze in het Nederlands de 'Roze pelikaan'. Deze vogelsoort kan een vleugellengte tot wel 3,5 meter hebben en leeft vooral in de oostelijke Middellandse Zee te Vietnam en Zuid-Afrika. Net zoals alle andere pelikaansoorten zijn ook deze aangepast aan het leven op het water. Ze hebben zwemvliezen en voeden zich met vis. Ze leven in grote kolonies waarvan er zelfs een kolonie in Tanzanië is die ongeveer 75.000 vogels bevat.

 

 

 

 

1. De grote albatros

 

De grote albatros is met een vleugellengte van maar liefst 3,6 meter de grootste vogelsoort ter wereld. Deze majestueuze vogels brengen hun leven door op zee en komen maar om de twee jaar aan land om zich voort te planten. De grote albatros is terug te vinden aan 'South Georgia Island', de Crozeteilanden, Kerguelen, Prins Edward-eilanden en het Macquarie Island. hoewel de grootte van hun vleugellengtes over het algemeen ongeveer 3,6 meter zijn, zijn er rapporten van deze vogelsoort met een vleugellengte van 5 meter. Helaas daalt de populatie van deze vogelsoorten door de bedreiging van vistechnieken met grote netten. Ook plasticvervuiling is een echte ramp voor deze vogelsoort. Volwassenen exemplaren vinden onbewust stukjes plastic in de zee en voeden hun kuikens er dan mee, waardoor de kuikens vaak sterven.

↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes