De 10 beste papegaaien om als huisdier te houden

Dierenweetjes.be

De 10 beste papegaaisoorten om als huisdier te houden

Vroeger waren papegaaien het meest populaire huisdier dat er was. Al van in de Middeleeuwen hadden kapiteinen een papegaai op hun schouder (vooral bij piraten). Toch is er veel verschil in welke papegaaisoort echt geschikt is om te houden als huisdier. Hier lees je de 10 rassen die het meest in aanmerking komen om als huisdier te houden.

 

10. De Quaker

 

Op 10 beginnen we onze lijst met deze monniksparkiet of Quaker papegaai (letterlijk vertaald: Quaker = Kwaker). Het is een parkietachtige papegaai en wordt vaak de grijsborstparkiet genoemd. De naam 'Quaker' zou afkomstig zijn van de veren van deze papegaai, omdat ze erg veel lijkt op een ouderwets 'Quaker-kostuum'.

 

 

 

9. De Pionus

 

De Pionus staat voor een grote groep van papegaaisoorten. Toch hebben ze enkele eigenschappen die bij elk terug te vinden zijn. Zo is het dat de pionuspapegaai telkens rode veren op het achterwerk heeft, een rechthoekige staart en relatief lange vleugels heeft. De meest gehouden soort is de zwartoorpionus (Afbeelding).

 

 

 

 

8. De dwergpapegaai

 

De dwergpapegaai lijkt erg veel op een parkiet, maar toch hebben ze enkele verschillen. Zo heeft de dwergpapegaai een grotere borst en een veel grotere staart. De dwergpapegaai is de kleinste papegaaisoort ter wereld en omdat veel mensen deze schattig vinden, worden ze heel veel als huisdier gehouden.

 

 

 

 

7. De ara

 

Op nummer 7 in onze lijst staat de ara. De ara is afkomstig uit Zuid-Amerika en is de grootste papegaaisoort ter wereld. De ara heeft de grootste vleugelspanwijdte en lengte van alle papegaaisoorten. De blauwe en goude kleur in deze papegaaisoorten is bijzonder mooi en daarom is de ara zeer geliefd als huisdier.

 

 

 

 

 

6. De kaketoe

 

De kaketoe is één van de mooiste papegaaisoorten die er ter wereld zijn. Daarbuiten zijn het ontzettend goede huisdieren. Ze staan bekend als zijnde minder agressief ten opzichte van andere papegaaisoorten en leren heel snel bij. Ze zijn zeer speels en zeer aanhankelijk en in tegenstelling tot andere papegaaisoorten kunnen kaketoes zich makkelijker aan meerdere personen hechten.

 

 

 

 

5. De Eclectuspapegaai

 

De Eclectuspapegaai is heel ongewoon in zijn kleur. Mannetjes zijn helder groen, met een zeer heldere gekleurde snavel. De vleugels van de mannetjes hebben hierbij een speciaal blauw of rood. Vrouwtjes aan de andere kant hebben een rood hoofd, blauwe borst en dezelfde rode of blauwe vleugels. In plaats van een heldere gekleurde snavel zoals bij de mannetjes hebben de vrouwtjes een zwarte snavel.

 

 

 

4. De Conures

 

Deze papegaaisoort lijkt op een grote parkiet. Ze hebben lange staarten en zeer sterke snavels. Dit papegaairas kan men terugvinden in verschillende kleuren.

 

 

 

 

3. De parkiet

 

De parkiet staat ook wel bekend als 'Budgie' of 'grasparkiet'. Deze soort papegaaien zijn klein en kleurrijk. Het is één van de meest populaire papegaairassen om als huisdier te houden. Dit vooral omdat ze over het algemeen niet agressief zijn.

 

 

 

 

2. De amazonepapegaai

 

De amazonepapegaai staat op de tweede plaats in deze lijst. Binnen deze populaire soort zijn er maar liefst 27 subsoorten te vinden. Meestal zijn Amazonepapegaaien groot, aanhankelijk en overwegend groen.

 

 

 

 

1. De roodstaartpapegaai

 

Op de eerste plaats staat niet alleen de meest geliefde papegaaiensoort maar zeker ook één van de bekendste, namelijk de roodstaartpapegaai. Deze zijn het beste van alle rassen om te houden als huisdier. Dit is vooral omdat ze heel erg intelligent zijn. Deze vogels zijn makkelijk woorden aan te leren en ze kunnen tot meer dan 1000 woorden leren.

↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes