Roodstaartpapegaai

Dierenweetjes.be

De roodstaartpapegaai - Alle vogelsoorten

De roodstaartpapegaai is een papegaaiensoort die afkomstig is Afrika. Ze worden beschouwd als één van de meest intelligente papegaaiensoorten ter wereld en worden aanschouwt als de beste papegaaiensoort om als huisdier te houden.

 

Kenmerken

Deze papegaai is een middelgrote grijze papegaaiensoort met opvallende rode pluimen aan zijn staart. Aan de ogen merken we op dat ze een witte tot lichtgrijze kleur hebben. Het gewicht van een roodstaartpapegaai ligt gemiddeld op zo’n 400 gram, met een lengte van 30 centimeter. De vleugelspanwijdte van de roodstaartpapegaai ligt gemiddeld tussen 45 en 52 centimeter.

 

 

Voeding en broedgebied

De roodstaartpapegaai komt enkel en alleen voor in een klein gebied van Afrika, in en rondom Congo. Helaas worden de leefgebieden van deze papegaaien bedreigt door de mens door o.a. boskap.

 

Daarbuiten is de roodstaartpapegaai één van de meest geïmporteerde vogelsoorten ter wereld. Dit komt doordat ze zeer geliefd zijn als huisdier wegens hun mogelijkheid om de menselijke mimiek snel aan te leren. Jaarlijks worden er meer dan 350.000 roodstaartpapegaaien wereldwijd geïmporteerd vanuit Afrika. Helaas is het sterftecijfer bij de import van vogels ontzettend hoog waardoor men vreest dat de roodstaartpapegaai binnen enkele jaren een zeldzame papegaaiensoort in het wild zal worden.

 

De voeding van de roodstaartpapegaai bestaat uit fruit, noten, bladeren en sommige bloemsoorten.

 

 

Voortplanting

De roodstaartpapegaai is een monogame diersoort. Ze maken hun nest in boomholtes en leggen drie tot vijf eieren. Hierna broedt het vrouwtje gedurende dertig dagen terwijl het mannetje voor voedsel zorgt.

 

Wanneer de jongen geboren worden leven ze zo’n twaalf weken in het nest.

Extra weetjes over de roodstaartpapegaai

 

  • De roodstaartpapegaai is een sociale en slimme vogel.
  • Deze vogels vragen wel veel aandacht, gezelschap en een geode socialisatie en opvoeding om problemen te voorkomen.
  • De roodstaartpapegaaien zijn een van de meeste gehouden papegaaien als huisdier. Dit komt door hun spraakvermogen en hun intelligentie
  • In het wild zijn de roodstaartpapegaaien eerder schuw. Voor de hete middagzon trekken ze zich terug in het dichte oerwoud.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes