Quaker

Dierenweetjes.be

De quaker - Alle vogelsoorten

De monk parakeet ook wel bekend als de quaker wordt in het Nedrlands de monniksparkiet of muisparkiet genoemd. Zoals je al uit zijn naam kan afleiden is deze vogel een parkiet en behoort hij tot de familie van de papegaaien. We vinden deze parkiet terug in Argentinië en het zuidelijke deel van Brazilië in Zuid-Amerika. Als exoot doen deze vogels het goed in Europa en Noord-Amerika.

 

Kenmerken

De monniksparkiet heeft een gemiddelde lengte van 29 cm. Zijn gewicht bedraagt zo'n 125 gram. Deze parkieten zijn grotendeels groenkleurig.

Ze hebben namelijk een opvallende groene kop, een groene rug, een lichte olijfgroene onderbuikbuik en een lange, groene staart. De tweede dominante kleur is lichtgrijs. Hun voorhoofd, kin, wangen, keel en bovenborst zijn namelijk lichtgrijs. Net als alle andere papegaaiensoorten hebben de monniksparkieten een kromme snavel. Deze is licht beige-roze gekleurd.

 

Zowel de vrouwtjes als de mannetjes zijn op deze manier gekleurd. Je ziet dus nauwelijks het verschil tussen hen. Men veronderstelt wel dat de vrouwtje iets groter gebouwd zijn dan de mannetjes.

 

 

Voeding en broedplaatsen

In het wild voedt deze parkiet zich vooral met bloemknoppen, jong blad, boombast, bessen en verse zaden. In de broedtijd worden er ook wel eens rupsen en kleine insecten gegeten.

 

Buiten de broedtijd komen de monniksparkieten voor in grote groepen van wel 50 tot 200 exemplaren. We vinden de vogels in hun natuurlijke habitat vooral terug in landbouwgebieden en aangrenzende bossen. In deze landbouwgebeiden kunnen de vogels grote schade aanrichten met hun zoektocht naar voedsel zoals bv. graan en maïs.

 

De monniksparkieten hebben een vrij ongewoon nestgedrag voor papegaaien. Ze bouwen namelijk samen in grote aantallen een nest. Deze nesten zijn zeer grote vrijstaande nesten die dus in vogelkolonies met vele parkieten zijn gebouwd. De nesten hebben zelfs een diameter van een meter. Men heeft zelfs een nest gezien die het formaat had van een kleine auto! De nesten worden gemaakt van takken. Ze zijn aan de binnenkant bekleed met zachte grasstengels. In een boom vind je meerder nesten terug. Deze nesten worden dus ook door meerdere vogels bewoond. Elk koppeltje heeft wel zijn eigen plekje in het nest.

 

Het legsel van het vrouwtje kan zo'n vijf tot twaalf eieren bevatten. De broedtijd van de eieren bedraagt 24 dagen. Bij de monnikspapegaaien broeden zowel het vrouwtje als het mannetje de eieren uit. Net als het uitbroeden van de eieren gebeurt de opvoeding van de jongen door beide ouders.

Extra weetjes over de monniksparkiet

 

  • Deze vogel wordt in Nederland gehouden als siervogel.
  • De monniksparkiet leeft in de Nederlandse natuur sinds 1995.
  • Andere kleurmutaties van de monniksparkiet zijn onder kwekers zeer gewild en leveren ook veel geld op.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes