Pionus

Dierenweetjes.be

De pionus - Alle vogelsoorten

De pionus staat voor een groete groep van vogels binnen de familie van de papegaaien. Onder deze naam vinden we dus verschillende soorten pionus papegaaien. De meest gehouden soort is echter de zwartoorpionus. Deze vogel heeft zijn verspreidingsgebied in Zuidelijk Costa Rica in Midden Amerika, door Zuid-Amerika tot delen van Bolivia en Midden-Brazilie. Hier leven ze in de tropische bossen.

 

Kenmerken

De zwartoorpionus kan gemiddeld tot 28 cm groot worden. Ze worden zo'n 30 tot 40 jaar oud. De zwartoorpionus is een groene papegaai met een blauwe kop. De vogels kunnen lichtelijk in tint verschillen. Zo hebben sommige een donkerder tint blauw op hun kop dan de anderen. Ze hebben ook roze onder hun kin. Deze hoeveelheid kan ook variëren. Zoals de naam van de vogel al verraad, kan je hem zeer goed herkennen aan de zwarte vlek op de oorstreek. De mannetjes en de vrouwtjes zien er hetzelfde uit. Je ziet dus nauwelijks het verschil. De vogels hebben in gevangenschap een vrij rustig karakter en zijn eerder schuw. Ze zijn veel minder luidruchtig dan bv. de amazonepapegaai. Hun knaaglust is ook minder dan andere soorten papegaaien. Maar ze kunnen wel vrij agressief reageren tegen over andere vogels.

 

 

Voeding en broedplaatsen

De zwartoorpapegaaien leven in hun natuurlijke habitat samen in groepen deze groepen variëren.

 

Slapen doen pionussen in zeer grote groepen in zogenaamde slaapbomen. In deze bomen kunnen wel tot 1000 exemplaren hun slaapplaats hebben.

 

De zwartoorpapegaai leeft buiten het broedseizoen in grote groepen samen. Deze groepen variëren van 10 tot 50 exemplaren. In deze groepen gaan ze ook samen op zoek naar voedsel. In hun voedselkeuze zijndeze papegaaien niet al te kieskeurig. Ze eten namelijk wat het seizoen hun op dat moment biedt. Ze gaan ook regelmatig op bezoek bij plantages. Hier doen ze zich dan tegoed aan allerlei rijpe vruchten.

 

In gevangenschap krijgen de papegaaien meestal Pellets. Deze pellet voeding wordt nog aangevuld met groenten, fruit, noten, zaden. Het is ook aan te raden om de vogels verse wilgentakjes en af en toe eens een gekookt kippenbeentje met nog wat vlees aan te geven.

 

De zwartoorpapegaaien maken in het wild hun nest in holtes van dode of levende bomen maar ze kunnen soms ook nesten maken in spleten van rotswanden. De papegaaien zijn geslachtsrijp als ze de leeftijd van twee tot drie jaar hebben bereikt. Het vrouwtje legt dan in haar nest de eieren, deze legt ze telkens met een dag tussen. Ze begint wel al met broeden vanaf het eerste ei dat ze legt. Het aantal van de eieren kan variëren van 2 tot 5 eieren. Het is ook het vrouwtje dat de eieren hierna volledig uitbroedt. Na 26 tot 28 dagen komen de eieren uit. De jongen worden in het begin gevoerd door het vrouwtje. Het is echter wel het mannetje dat zowel het vrouwtje als de jongen van eten voorziet. Na ongeveer 7,5 tot 8 weken vliegen de jongen uit. De ouders voeden ze echter wel nog eens zo'n 6 tot 8 weken nadat de jongen voor de eerste keer zijn uitgevlogen. Zolang de jongen niet worden uitgevangen zullen ze bij de oudervogels blijven bedelen om voedsel.

 

Je kan vrij makkelijk kweken met in gevangenschap gekweekte vogels. In de broedtijd raken de ouders en later de jongen snel van hun stuk. Onverwachte geluiden (van bv. blaffende honden, remmende auto’s, sirenes) zijn erg onwelkom.

↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes