Parkiet

Dierenweetjes.be

De parkiet - Alle vogelsoorten

De bekendste parkiet is wellicht de grasparkiet. Deze kleine papegaaiachtige vinden we in het wild oorspronkelijk terug in Australië. Deze vogel wordt echter in veel westerse landen gekweekt en in gevangenschap gehouden.

 

Parkieten zijn kleine papegaaiachtige vogels. Ze onderscheiden zich onder andere met andere papegaaien omdat ze een lange staart hebben ten opzichte van hun lichaamslengte.

 

De term 'parkiet' wordt ook als een algemene aanduiding voor kleine papegaaiachtigen gebruikt uit verschillende taxonomische groepen. Concreet wilt dit zeggen, wanneer een vogel parkiet heet, dat niet wil zeggen dat hij verwant is met andere vogels die parkiet genoemd worden.

Kenmerken

De wilde grasparkieten zijn dus kleine vogels die een gemiddelde lengte van 18 cm hebben. Ze wegen ook maar zo'n 30 a 40 gram. De vogels bezitten dons- en dekveren. De donsveren zorgen voor de warmte en de dekveren beschermen de vogel tegen beschadigingen. Het verenkleed van de grasparkiet heeft van nature een groene kleur. De kweekvormen komen echter in vele verschillende kleuren voor. Deze vogels kunnen blauw, geel, wit en grijs zijn. Deze kleuren zijn op hun beurt ook nog eens ingedeeld volgens hun aftekenigen. Grasparkieten met veel zwarte aftekeningen heten we namelijk dominant bont. Hebben de aftekeningen meer een bruine schijn dan heten we ze cinnamon. De grasparkieten ruien. De ogen van de vogels zijn redelijk groot in verhouding tot hun lichaam. Ze staan ook sterk opzij van het hoofd van de grasparkiet geplaatst.

 

De grasparkieten hebben een goede kromme bovensnavel. Hun snavel gebruiken ze om te eten en te klimmen. Op hun bovensnavel bevindt zich ook een neusdop. Een neusdop is een stukje kale huid op de bovensnavel, waarin de neusgaten zitten. Bij de grasparkieten kan je zien of het een mannetje (man) of een vrouwtje (pop) is aan deze neusdop. Het verschil zit hem in de kleur mannetjes hebben namelijk een blauwe neusdop, terwijl de kleur van deze neusdop bij de pop roze tot lichtbeige is.

 

Als de grasparkietjes jong zijn is het echter zeer moeilijk te zien of het gaat om een mannetje of een vrouwtje. Dit komt omdat de neusdop bij jonge mannetjes een lichtbeige tot bruine kleur heeft en bij jonge popjes heeft de neusdop dan weer een blauwe kleur met witte ringen om de neusgaten. De neusdop verkleurt na de jeugdrui (ongeveer 12 weken).

 

De pootjes van de grasparkiet hebben net zoals alle andere papegaaiachtigen twee tenen naar voren en twee tenen naar achteren. Doordat hun pootjes zo gevormd zijn, zijn ze in staat om goed te klimmen en zich goed vast te houden.

 

 

Voeding en broedplaatsen

Van de grasparkieten die in het wild leven bestaat hun voedsel hoofdzakelijk uit zaden. In gevangenschap wordt er vaak bovenop de 'gewone' zaadjes of het compleetvoer (pellets) nog extra gevarieerd voedsel gegeven zoals groenten, fruit, kruiden als peterselie en basilicum, vogelmuur, paardenbloem (vooral de bladeren en wortel), zeeschuim of sepia, trosgierst.

 

Als het vrouwtje broeds is veranderd haar neusdop van kleur. Hij wordt dan bruin. Het mannetje zijn neusdop wordt als hij klaar is om te paren iets lichter blauw. Grasparkieten maken geen nest, ze broeden namelijk in een nestkastje. Het vrouwtje legt (met tussenpozen van één dag) een ei. De gelegde eieren broedt ze dan ook zelf uit. Ze zit dag en nacht op de eieren om ze warm te houden. Terwijl het vrouwtje broedt, brengt het mannetje eten voor haar. De broedtijd duurt 18 dagen.

Extra weetjes over de grasparkiet

 

  • Deze vogeltjes werden ruim 100 jaar geleden in europa ingevoerd.
  • De grasparkieten komen in het wild in grote zwermen voor.
  • Als je dit vogeltje alleen in een kooi houdt, hebben ze veel aandacht nodig anders gaan ze zich vervelen. Dit komt omdat het oorspronkelijk groepsdieren zijn.
  • Speelgoedjes gaan verveling bij de grasparkiet tegen.
  • Deze parkieten zijn vrolijke vogeltjes. Je kan ze erg tam maken, vooral als je ze van jongs af aan met mensen in aanraking laat komen.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes