Golden conure

Dierenweetjes.be

De golden conure - Alle vogelsoorten

De golden conure of the golden parakeet staat in het Nederlands bekend als de goudparkiet. We vinden deze vogels terug in het Noordoosten van Brazilië. De goudparkiet is een soort papegaai en behoort dus ook tot de familie van de papegaaien.

 

Kenmerken

De goudparkiet is een middelgrote vogel. Zijn lengte variërt van 34 cm tot 36 cm en hij weegt gemideld 250 gram. Zoals zijn naam al verklapt is de hoofdkleur van de vogel helder goudgeel. Naast zijn goudgele verenkleed vinden we ook de kleur groen terug. De vleugels van de vogels zijn namelijk onderaan groen. Deze twee kleuren (geel en groen) zijn ook de kleuren van de Braziliaanse vlag. Daarom wordt de vogel ook wel eens gezien als de nationale vogel van Brazilië. De kromme snavel van de goudparkiet is hoornkleurig. De kleur van de ogen is donkerbruin en zijn poten zijn dan weer rooskleurig. De goudparkiet is een zeer sociale soortl. Ze leven, slapen, eten en broeden namelijk samen.

 

 

Voeding en broedplaatsen

De voeding van de goudparkiet bestaat uit fruit zoals mango's, bloemen, knoppen, zaden en maïs gekweekt in het wild.

 

De goudparkiet heeft een uniek voortplatingssysteem. Naast de ouders van het jong zijn er telkens een paar helpers die het jong mee helpen opgroeien en opvoeden. Deze manier van opvoeden zie je wel bijna nooit terug bij de goudparkieten die in gevangenschap leven.

 

De vogels bereiken hun seksuele volwassenheid op de leeftijd van 3 jaar. Vanaf dan kunnen ze zich dus voortplanten. Het broedseizoen begint in november en loopt tot en met februari. De vogels maken hun nesten in hoge bome. Ze leggen gemiddeld 4 eieren. Deze eieren worden om de beurt zowel door het mannetje als door het vrouwtje uitgebroed en zeer goed bewaakt. De broedperiode duurt ongeveer 30 dagen.

 

In de eerste jaren nadat de vogels hun seksuele volwassenheid hebben bereikt, leggen ze vaak onvruchtbare eieren. Dit gebeurt vaak totdat ze de leeftijd van 6 a 8 jaar hebben bereikt.

 

De goudparkieten die in gevangenschap leven, beginnen terug met zich voor te planten zodra je hun jongeren bij hen wegneemt.

Extra weetjes over de golden conure

 

  • Het aantal golden conure exemplaren wordt geschat tussen de 10 000 en 20 000.
  • De gouden parakieten zijn zeer sociale vogels. Ze leven, voeden, slapen en paren samen.
  • Deze vogel staat op de IUCN Rode lijst genoteerd als kwetsbaar.
  • De vogels worden als kwetsbaar genoteerd door versnippering en vernietiging van hun natuurlijke habitat.
  • De vogels zijn ook kwetsbaar omdat ze worden gevangen voor avicultuur (kweken (fokken) van vogels)
  • Er is namelijk een hoge vraag naar deze vogels vanwege hun mooie verenkleed.
  • De vogels worden lokaal als ongediertelbeschouwd. Ze eten namelijk de gewassen op. Hierdoor wordt er op deze vogels gejaagd voor voedsel of voor de sport.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes