Edelpapegaai- Eclectus

Dierenweetjes.be

De edelpapegaai - Alle vogelsoorten

De eclectus parrot of bij ons beter bekend als de edelpapegaai komt van nature voor in Nieuw-Guinea, Indonesië en Noord-Australië. Hier leven ze voornamelijk in oerwouden, gedeeltelijk beboste gebieden, boomsavannen, mangroven tot op hoogtes van 1000 meter of in landbouwgebieden.

 

Kenmerken

De edelpapegaai is een middelgrote vogel die tot 35 cm groot kan worden. Zijn gewicht bedraagt zo'n 500 gram. De papegaai is uniek onder de papegaaiensoorten. Want in tegenstelling tot de andere papegaaisoorten verschillen de mannetjes en vrouwtjes van kleur. Dit kleurverschil is zo opmerkelijk groot dat men wel eens denkt dat ze tot een verschillende papegaaiensoort behoren.

 

De mannetjes zijn grotendeels groen met blauw gekleurd. Ze hebben rode accenten aan de vleugels en enkele kleurnuances aan de staart.

Het vrouwtje is dan weer grotendeels rood gekleurd. Zij hebben blauwe accenten aan de vleugels en wat afwijkende kleuren aan de staart. Net als de kleur van het verenkleed verschillen de snavels van de vrouwelijke en mannelijke vogels ook van kleur. De mannetjes hebben namelijk een gele snavel, terwijl die van de vrouwtjes zwart is.

 

De edelpapegaai heeft ook zo'n 10 ondersoorten. Deze vogels verschillen subtiel in uiterlijk met de standvogel. Deze subtiele uiterlijke verschillen zijn vooral waarneembaar bij de vrouwtjes.

 

Edelpapegaaien die in gevangenschap leven zijn over het algemeen vrij rustige en geen vernielzuchtige vogels. Ze kunnen een beetje afstandelijk zijn maar ze zijn ook niet geneigd om te bijten. Hun praatgedrag is ook redelijk goed.

 

 

Voeding en leefwijze

Edelpapegaaien leven alleen of in kleine (familie) groepen. Ze voeden zich hoofdzakelijk met het vruchtvlees van diverse vruchten (bananen, papaya, vijgen). Maar ze eten ook de voeding uit nectar, bessen, zaden, noten en bloesems van vruchtdragende bomen en struiken. Zoals bovenaan vermeld vinden we de vogels ook vaak terug in landbouwgebieden. Hier doen de vogels zicht te goed aan de gewassen die hier gekweekt worden. bv. aan het rijpende maïs in maïsplantages.

 

In hun natuurlijke habitat maken de edelpapegaaien hun nesten in holtes van grote bomen. Het vrouwtje verdedigt haar nest zeer agressief. Ze kan wel tot 11 maanden lang bij een nest blijven. Ze doet dan beroep op verschillende mannetjes om haar eten te brengen. Want in tegenstelling tot andere papegaaisoorten paren zowel de mannetjes als de vrouwtjes met verschillende partners. Ze zijn dus polygaam. Deze unieke strategie van fokken kan verklaren waarom de maanetjes en de vrouwtjes zo in kleur verschillen. De vrouwtjes blijven namelijk bij hun nest wachten op verschillende mannetjes. Hun rode kleur verbergt hen dan goed in hun hol. De groene kleur van de mannetjes camoufleert hen dan weer goed tussen de bladeren van de bomen. Want de mannetjes gaan van nest naar nest. De vrouwtjes leggen twee witte eieren. Deze worden gedurende 28 tot 30 dagen uitgebroed. De edelpapegaaien bereiken hun seksuele volwassenheid ongeveer de leeftijd van 2-3 jaar.

Extra weetjes over de edelpapegaai

 

  • De edelpapegaaien zijn net als vele andere papegaaien vrolijk en zeer speels. Het is dus een fijn huisdier.
  • Deze papegaai leent zich perfect om hem woorden, klanken, zinnen… aan te leren.
  • Deze papegaaiensoort heeft ook wel de neiging om te schreeuwen.
  • De vogels blijven hun leven lang bij dezelfde partner.
  • Je kan deze vogels dus best als een paartje houden zonder andere vogelsoorten.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes