Witbuikfregatvogel

Dierenweetjes.be

De witbuikfregatvogel - Alle vogelsoorten

De witbuikfregatvogel is een ernstig bedreigde zeevogel uit de familie van de fregatvogels. Het is dus een zeldzame vogelsoort die alleen op Christmaseiland broedt, voorkomt.

 

Kenmerken

De witbuikfregatvogel is een zeevogel die een gemiddelde grootte heeft van 89 tot 100 cm lang. De mannetjes zijn bovenaan zwart. Je kan ze herkennen aan hun helderrode keelzak. De zwarte veren van de vogel hebben een groene glans wanneer de zon hierop weerkaatst. Het mannetje heeft een witte buik en is hierdoor de enigste in de fregatvogelfamilie met dit kenmerk. Vandaar ook zijn naam. De vrouwtjes zijn zwart gekleurd en ook hun kop en de keel zijn zwart. Verder zijn de poten zwart en de snavel van volwassen vogels is ook donker.

 

De vogel komt voor op Christmaseiland. Een grote kolonie vogels ging dood doordat er een gebied waarin zij woonden ontbost werd. Volgens schattingen uit 2003 bestond de kolonie nog maar uit 2400 tot 4800 volwassen vogels. Het broedgebied van de witbuikfregatvogel wordt dus bedreigd door ecologische veranderingen op het eiland namelijk het bos waarin de vogels zich nestelen verdwijnt stilaan. Overbevissing, verstooring van de jacht en langelijnvisserij zijn ook oorzaken waardoor het leven van de witbuikfregatvogel bedreigd wordt.

 

 

Voeding

De witbuikfregatvogel is een jager. Hij voedt zich voornamelijk met vis.

↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes