Wintertaling

Dierenweetjes.be

De wintertaling - Alle vogelsoorten

De wintertaling is een vogelsoort die veel voorkomt in Europa en Azië. Tijdens de winter migreert de wintertaling naar het zuiden. De wintertaling komt vooral voor in grote groepen en is vaak te vinden aan beschutte vijvers.

 

Kenmerken

De wintertaling is te herkennen aan zijn kleine lichaam. Ze worden ongeveer 35 cm groot en zijn daarmee de kleinste eendsoort die terug te vinden is in Europa. De kleuren van een mannetje zijn te herkennen aan het grijze lichaam met een bruine kop. Rond de ogen hebben ze een groene kleur die omringd is met dunne gele lijntjes.

 

De vrouwtjes zijn volledig bruin met een groene kleur aan de achterkant van de vleugel. Deze groene kleur aan de achterkant van de vleugel is ook terug te vinden bij het mannetje.

 

Het geluid van het mannetje valt het best te omschrijven met een fluitend geluid, terwijl de vrouwtjes kwaken.

 

 

Voeding en broedplaatsen

De wintertaling voedt zich voornamelijk met zaadjes. Indien dit moeilijk te vinden is zullen ze overstappen op insecten en kreeftachtigen.

 

De wintertaling broedt in grasgebied en bossen. In sommige gevallen broeden ze aan kleine vijvers. Ze bouwen een nest met plantendelen en donsveren. Dit nest ligt zo goed mogelijk verstopt tussen de lanten zelf. De wintertaling legt acht tot elf roomkleurige eieren die gedurende 22-24 dagen door het vrouwtje worden bebroed.

Extra weetjes over de wilde zwaan

 

  • De wintertaling zijn status is veilig.
  • Deze vogels komen in redelijk grote aantallen voor tijdens de winter en de vogeltrek.
  • In verschillende landen zoals: Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk, Denemarken en in delen van Duitsland, Zwitserland en Italië komen deze vogels het hele jaar voor.
  • De wintertaling komt enkel ’s winters voor in het noordoosten van Europa. In de winter gaat hij naar het Middellandse Zeegebied.
  • De wintertaling voert een soort paringsdans uit. Bij deze paringsgedrag en het baltsvertoon, houdt het mannetje op voor deze soort karakteristieke wijze zijn kop en staart omhoog.
  • De jongen van de wintertaling zwemmen zelden in open water.
  • De jongen vliegen na circa 25 dagen.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes