Wilde zwaan

Dierenweetjes.be

De wilde zwaan - Alle vogelsoorten

De wilde zwaan is een van de grootste vogels ter wereld die voorkomt in Noord-Europa en Azië. In de winter trekt de wilde zwaan richting India en zuidoostelijk China om te overwinteren. Ze leven meestal in groepen en je kan hen vinden in graslanden, moerassen, plassen, meren en rivieren.

 

Kenmerken

De wilde zwaan kan van 1,40 tot 1,65 m lang worden en de spanwijdte van zijn vleugels bedraagt 2,05 tot 2,75 m. Zijn verenkleed is wit en heeft zwarte poten met zwemvliezen. Hij heeft een lange zwarte snavel met een grote gele vlek aan de basis er van. De gele vlek op de snavel loopt naar voren uit in een punt en de bovenkant van de snavel verloopt recht. De wilde zwaan is ook redelijk schuw en geeft voorkeur aan een rustige nestelgelegenheid. De wilde zwaan is een luidruchtige vogel, zowel tijdens het vliegen als bij de verdediging van hun territorium. Hij maakt dan trompetachtige nasale drietonen.

 

 

Voeding en broedplaatsen

De wilde zwaan voedt zich vooral met ondergedoken waterplanten, grassen en jonge gewassen.

 

De wilde zwaan is ook redelijk schuw en geeft voorkeur aan een rustige nestelgelegenheid. Ze broeden langs poelen op toendra's, in veenmoerassen en bij kleine meren in afgelegen gebieden. Het vrouwtje legt meestal vier tot zeven crèmewitte eieren in het nest, die in ongeveer 36 dagen door haar worden uitgebroed. De kuikens zijn grijswit van kleur.

Extra weetjes over de wilde zwaan

 

  • De wilde zwaan kan je qua grootte vergelijken met de knobbelzwaan.
  • Je kan deze zwaan van zijn soortgenoten de knobbelzwaan en de kleine zwaan het beste onderscheiden Hij aan zijn puntiger hoofd en de lange, grotendeels gele snavel met zwarte punt.
  • Deze zwaan laat zich graag horen en maakt dan een luid trompeterend geluid dat klinkt als ‘kloe kloe kloe’. Door zijn geluid wordt de zwaan in het Frans 'Cygne Chanteur' of zingende zwaan genoemd.
  • Voor deze zwanen is het behoud van rustige open valleilandschappen cruciaal. Dit komt door het feit dat wanneer een wilde zwaan door verstoring opvliegt. Dit opvliegen kost de zwaan dan weer veel kostbare energie die ze in de zeer koude winters moeilijk terug kunnen aanvullen.
  • De wilde zwaan is een wintergast en doortrekker. (In kleine aantallen)
  • Deze vogel is een uiterst schaarse broedvogel.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes