Vale gier

Dierenweetjes.be

De vale gier - Alle vogelsoorten

De vale gier behoort tot de gieren van de Oude Wereld, maar komt tegelijkertijd ook uit de familie van de havikachtigen. Hij komt voor in Zuidwest-Azië, delen van noordelijk Afrika, het Arabisch Schiereiland en zuidelijk Europa. In Europa is dat dan vooral in Spanje, Portugal en Frankrijk, onder andere in de Pyreneeën. Ze leven in groeperg

 

Kenmerken

De vale gier is een van de grootste vogels ter wereld. Hij kan 95 tot 110 cm lang worden, gemeten van kop tot staart. En hij heeft een vleugelspanwijdte van 2,4 tot 2,8 meter lang. Zijn gewicht bedraagt 6 tot 11 kg. Zijn kop lijkt klein tegenover die van andere arenden, omdat deze wordt naar beneden gekromd tijdens de vlucht. De vale gier zijn veren zijn zandkleurig tot donkerbruin van kleur. De kop en lange hals zijn wit, net zoals de kraag tussen zijn hals en lichaam. Zijn kop en hals zijn ook kaal. De slagpennen en zijn staartveren zijn donkerder tot zelfs zwart van kleur. Hij wordt ook gekenmerkt aan de lange en brede vleugels, waarvan de vleugelpennen enigszins doen denken aan vingers wanneer hij vliegt. Zijn poten zijn relatief kort.

 

De jonge gieren zijn donkerder van kleur en hebben een bruine kraag.

 

 

Voeding en broedplaatsen

De vale gier behoort tot de familie roofvogels, maar is eigenlijk een aaseter. Hij zoekt al vliegend naar karkassen van dieren. Hiervoor heeft hij een uitstekend gezichtsvermogen nodig. Hij eet vooral de zachtere delen van het dier, zoals de spieren en de ingewanden. De Vale gier is niet in staat om zelf lijken open te scheuren, hiervoor moet hij wachten op andere en sterkere dieren die het karkas aanvreten. Bijvoorbeeld sterkere roofvogels.

 

Bij vale gieren blijft een broedpaar hun hele leven bij elkaar, ze zijn monogaam. Ze broeden in kolonies. De nesten liggen minstens twee meter van elkaar verwijderd. Er wordt maar één ei per jaar gelegd dat door beide ouders wordt uitgebroed.

Extra weetjes over de vale gier

 

  • Deze grote gier zijn nek lijkt kaal maar is echter dichtbegroeid met erg korte veertjes.
  • De vale gier is net als veel andere gieren een meesterlijke zwever.
  • Deze vogel kan van grote hoogte zijn omgeving afspeuren op zoek dode dieren.
  • Vale gieren maken een takkennest op rotsrichels.
  • Het jong van de vale gier ontwikkelt zich traag. Zo vliegt hij pas Hij vliegt pas als hij 20 weken oud is.
  • De vale gieren zijn pas geslachtsrijp vanaf hun vierde levensjaar, eerder broeden ze niet.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes