Tropische parula - Maskerparulazanger

Dierenweetjes.be

De tropische parula - Alle vogelsoorten

De tropische parula, of in het Nederlands beter bekend als de maskerparulazanger, is zoals zijn naam al doet vermoeden een zangvogel uit de familie van de Amerikaanse zangers. Hij komt voor in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Hier leven ze in bosgebieden.

 

Kenmerken

De Maskerparulazanger of de tropische parula wordt tot 11 cm groot en kan ongeveer 5 tot 8 gram wegen.

 

De veren van het mannetje zijn aan de bovenaan zijn lijfje en op zijn hoofd blauw-grijs gekleurd. Je kan hem echter herkennen doordat hij op zijn rug een driehoekige olijfgroene vlek heeft. Hij heeft op zijn vleugels twee witte vlekjes, langs elke kant een. Ookormen het uiteinde van zijn buitenste staartveren heeft hij witte vlekjes. De veren van zijn anderaan zijn lijf zijn fel, helder geel met een oranjeachtige schijn op zijn keel en bovenborst. Rond zijn donkerbruine ogen heeft hij zwart. Zijn pootjes zijn geel-bruin gekleurd.

 

Het vrouwtje lijkt op het mannetje. Het enige verschil is dat het vrouwtje haar kleuren doffer zijn. Ze heeft ook niet de oranje schijn op haar gelige keel en borst. De zwarte rand rond de ogen ontbreekt ook.

 

 

Voeding en broedplaatsen

De tropische parula zijn voedsel bestaat voornamelijk uit ongewervelde dieren zoals insecten en spinnen. Hij kan ook zich ook af en toe voeden met sommige bessen en nectar die hij verkrijgt uit bloemen.

 

De tropische parula bouwt zijn nesten in bosrijke gebieden in de buurt van water, ze plaatsen hun nest tussen de 3 en de 13 meter hoogte. Ze maken een koepelvormig nest die voorzien is van een zij-ingang, dit nest bouwen ze met mossen, stukken schors, fijne grassen, haren en veren. Er worden ook spinnenwebben gebruikt om het nest te verstevigen.

 

Het vrouwtje legt 2 tot 4 roomwitte eieren met fijne bruin vlekjes. Het vrouwtje broedt de eieren uit, dit duurt ongeveer 12 tot 14 dagen. In deze periode voedt het mannetje het vrouwtje. De jonge vogels vliegen na 10 à 12 dagen uit. Ze zijn echter nog 3 weken nadat ze zijn uitgekomen afhankelijk van hun ouders.

↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes