Suikerdiefje

Dierenweetjes.be

Het suikerdiefje - Alle vogelsoorten

Het suikerdiefje is een zangvogel. Hij komt voor in het noorden en het oosten van Zuid-Amerika en in het Caribisch gebied. De vogel komt vooral in het noorden voor, in het oerwoud vind je hem minder terug.

 

Kenmerken

Het suikerdiefje is ongeveer 11 cm groot. Het mannetje en het vrouwtje lijken erg op elkaar, ze hebben dezelfde kleuren. De veren van de vogeltjes hun kop en bovenlichaam zijn zwart-grijs gekleurd. Je kan ze echter wel goed herkennen aan hun witte streep op hun zwarte-grijze kopje en aan hun felgekleurde gele borst en buik.

De suikerdiefjes leven meestal alleen, solitair. Wanneer er op bepaalde plaatsen veel voedsel te vinden is, zwermen ze ook wel in groepen.

 

 

Voeding en broedplaatsen

Het suikerdiefje zijn voeding bestaat voornamelijk uit nectar. Om deze te verkrijgen gaat hij op een speciale manier te werk. Hij prikt, boort namelijk een gaatje in de bloemkelk. Zo 'steelt' hij de nectar vandaar zijn naam 'suikerdiefje'. Ze voeden zich ook wel met vruchten.

 

Het nest van het suikerdiefje heeft de vorm van een horizontale cilinder. De vrouwtjes en de mannetjes bouwen samen het nest met allerhande fijn materiaal. De jonge vogels worden grootgebracht met nectar en kleine insecten. Als de omstandigheden goed zijn, kunnen de vogels wel 4 nesten na elkaar grootbrengen.

↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes