Steenarend

Dierenweetjes.be

De steenarend - Alle vogelsoorten

De steenarend is een roofvogel die te vinden is op bijna het gehele noordelijk halfrond. Met een topsnelheid van 300 km/h tijdens duikvlucht is de steenarend de tweede snelste vogelsoort ter wereld.

 

Kenmerken

De steenarend behoort tot één van de grootste landarenden die te vinden zijn op het noodelijk halfrond. Hij heeft een lengte van 80 tot 90 cm en heeft een spanwijdte tot 2.25 meter. De steenarend heeft grote klauwen en grote donkerbruine veren. De nek is goudkleurig.

 

Een steenarend kan in het wild zo'n 25-30 jaar oud worden, terwijl dat deze vogels in gevangenschap wel dubbel zo oud kunnen worden.

 

Een ander belangrijk kenmerk aan de steenarend is dat ze een ontzettend goed gezichtsvermogen hebben. Ze kunnen hun prooi al van op 2 kilometer afstand waarnemen. Ze staan bekend als zeer goede jagers en jagen vooral op kleine dieren.

 

 

Voeding en broedplaatsen

De steenarend voedt zich voornamelijk met allerlei diersoorten. Ze zoeken kleine dieren zoals konijnen en muizen, maar in zeldzame gevallen jagen ze ook op grotere dieren zoals herten en coyotes.

 

De steenarend maakt zijn nest op rotsen of in bomen. Het nest is wel twee meter breed en omvat meestal twee eieren. Het eerste ei komt meestal eerder uit dan het tweede waardoor het eerste kuiken sneller groter is dan het tweede. Na enkele dagen zal dan ook het eerste kuiken het tweede kuiken doden zonder dat de ouders ingrijpen.

Extra weetjes over de steenarend

 

  • De steenarend bereikt een gemiddelde leeftijd van 15 tot 20 jaar.
  • Deze vogel is een forse roofvogel met zeer krachtige klauwen.
  • De steenarend is een van de grootste roofvogels op het Noordelijke halfrond.
  • De steenarend heeft de eer om bij veel adellijke families op het wapen te prijken.
  • De steenarend wordt ook vaak adelaar genoemd.
  • Deze vogels bouwen een uitgebreid nest dat men horst noemt. Dit bestaat uit takken en wordt gebouwd op een rotsrichel of in een boomtop. De horst wordt elke jaar uitgebreid, zo kan het een grootte krijgen van twee meter in doorsnede.
  • Deze krachtige roofvogel is helaas door de jacht en verstoring op veel plekken in Europa en Noord-Amerika verdwenen.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes