Scharlaken schijnpaapje

Dierenweetjes.be

De scharlaken schijnpaapje - Alle vogelsoorten

Het scharlaken schijnpaapje ook wel bekend als de crimson chat of de tricoloured chat, is een kleine zangvogel. Hij stamt af uit de familie van de honingeters. Hij komt voor in centraal Australië.

 

Kenmerken

We vinden hem terug in centraal Australië en meer bepaald in woestijnen, semi-drogen klimaten graslanden, bosland en langs kusten.

 

Het scharlaken schijnpaapje is dus een kleine zangvogel. Ze worden ongeveer 10 tot 13 cm groot. Ze wegen ongeveer 10 tot 11 gram. De mannetjes zijn bedekt met bruine veren. Je kan hem makkelijk herkennen aan zijn opvallende rode kleur bovenaan zijn kop en aan zijn buik, onderlijf. Rond deze rode vlek hebben ze precies een zwart masker rond hun ogen. Hun keel is dan weer wit. De vrouwtjes en de jonge vogels van de scharlaken schijnpaapjes lijken op de mannetjes, ze hebben echter blekere markeringen. De vogeltjes hebben relatief lange, dunne pootjes en een puntige naar beneden gebogen snavel. De mannetjes zijn dus feller gekleurd dan de vrouwtjes zeker tijdens de broedtijd. Dit is om de vrouwtjes aan te trekken, te lokken.

 

 

Voeding en broedplaatsen

Het scharlaken schijnpaapje voedt zich voornamelijk met spinnen en insecten, die hij op de grond vindt. Ze hebben een borstelachtige tong, deze kunnen ze gebruiken om nectar te eten of om zaadjes te nemen van bloemen die zich dicht tegen de grond bevinden.

 

De mannelijke en de vrouwelijke scharlaken schijnpaapje bouwen samen hun nest. Dit bouwen ze dicht bij de grond. Het nest heeft een komvorm en wordt gemaakt van gras, worteltjes, takjes, haartjes en veren. Het vrouwtje legt 2 tot 5 roze en wit, bruin-rood gevlekte eieren. Deze eieren zijn ongeveer 1 à 2 cm in de lengte en in de breedte. Bij de scharlaken schijnpaapjes broeden zowal het mannetje als het vrouwtje de eieren uit. Dit doen ze gedurende twee weken. Ze voeden samen de jonge vogels.

Het scharlaken schijnpaapje heeft een lang broedseizoen. Ze broeden namelijk 2 periodes. De eerste periode is van augustus tot november en de tweede, kortere periode is van maart tot april.

↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes