Palila

Dierenweetjes.be

De palila - Alle vogelsoorten

De palila is een zeldzame zangvogel uit de familie van de vinkachtigen. Je vindt de soort terug op het eiland Hawaï. Hij leeft hier in de natuurlijke vegetatie van Hawaï namelijk in een droge boshabitat.

 

Kenmerken

De palila is gemiddeld van 15 tot 19 cm lang. Je kan de Palila herkennen aan zijn kenmerkende goudgele kop en borst. Zijn buik is lichtgrijs tot wit. Op zijn rug zijn zijn veren licht tot donkergrijs van kleur. Zijn vleugels en zijn staart zijn dan weer olijfkleurig. Zijn potjes zijn donker, de zolen zijn wel gelig van kleur. De vrouwtjes zijn over het algemeen kleiner en hun kleuren zijn doffer dan die van de mannetjes.

 

De palila is bedreigd. De oorzaak hiervoor is dat zijn natuurlijke voeding verdwijnt. De palila is afhankelijk van de zaden van de mamane boom. Dit is namelijk bijna het enige wat de vogel eet. Het gebied waar deze boom voorkomt verminderd, de bomen worden ook vernietigd.

 

 

Voeding en broedplaatsen

De Palila zijn voeding bestaat dus bijna uitsluitend uit de onrijpe zaden van de mamane boom. Ze eten ook wel bloemen en insecten.

 

In de droge jaren gingen de Palila's zich minder en minder voortplanten. Ze gingen steeds minder eieren leggen en deden er veel langer dan andere landvogels over om hun jong groot te brengen.

↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes