Oranjebuikparkiet

Dierenweetjes.be

De oranjebuikparkiet - Alle vogelsoorten

De oranjebuikparkiet is een zeldzame vogel uit de familie van de papegaaien. Je vindt de soort in Australië meer bepaalt aan de zuid-oost kust van Australië, Tasmanië en op de eilandjes daarrond.

 

Kenmerken

Ze overwinteren aan de kusten van het vasteland in Zuid-Australië en Nieuw-Zuid-Wales.

 

De oranjebuikparkiet is gemiddeld 20 tot 21 cm lang. Hij weegt rond de 42 gram. Het hoofd en het bovenlijfje van de oranjebuikparkiet hebben een helder groene kleur. Naar de buik toe wordt de vogel lichter en is hij eerder geel gekleurd. In de staart loopt de kleur over van groen naar een diepblauwe kleur, er zijn ook enkele gele getinte veren aanwezig in de staart. De vleugels zijn intens blauw tot zwart van kleur. Je kan de oranjebuikparkiet echter aan twee opvallende kenmerken herkennen. Hij heeft namelijk een blauwe voorhoofdsband tussen zijn ogen en het belangrijkste kenmerk is zijn felle oranje vlek op zijn gele buik tussen zijn poten. De snavel en de poten van de vogel zijn grijsachtig en hun ogen zijn bruin. De vrouwtjes hun kleuren zijn iets minder fel.

 

In het broedgebied van de oranjebuikparkiet waren er volgens onderzoek uit 2010 nog minder dan 50 vogles aanwezig. Dit aantal neemt nog af. De belangrijkste oorzaak van deze daling is de versnippering van het overwinteringsgebied doordat de kusten steeds stedelijker worden maar ook door concurrentie van andere zaad etende vogels en begrazing. Daarom zijn deze volgels ernstig bedreigd.

 

 

Voeding en broedplaatsen

De oranjebuikparkieten voedt zich met diverse (gras)zaden, fruit en bessen.

 

De oranjebuikparkiet broedt nog maar op een bepaalde plaats in het zuidwesten van Tasmanië. Ze maken hun nesten in holle (omgevallen) bomen. Men vermoedt dat ze soms ook hun nesten op de grond maken, tussen rotsholtes. Ze leggen 4 tot 6 eieren. Deze worden 18 dagen lang bebroed. De oranjebuikparkieten broeden enkel in november en december.

Extra weetjes over de oranjebuikparkiet

 

  • Deze vogelsoort is beschermd bij de wet.
  • De oranjebuikparkiet komt bijna niet voor in gevangenschap.
  • Men verondersteld na waarnemingen in het wild dat de jongen van de oranjebuikparkiet na ongeveer 9 maanden op kleur zijn.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes