Middelste zaagbek

Dierenweetjes.be

De middelste zaagbek - Alle vogelsoorten

De middelste zaagbek is een vogelsoort dat behoort tot de familie van zwanen, gansen en eenden. De middelste zaagbek is een duikeend die vooral vis eet.

 

Kenmerken

De middelste zaagbek is te herkennen aan zijn stekelige kuif en zijn dunne snavel. Een mannetje heeft een blauw-zwarte kop met daarop een groene glans. De hals is wit en de borst is bruin. Het vrouwtje heeft een bruine kop en een grijs lichaam. Jonge vogels hebben hetzelfde uiterlijk als het vrouwtje, enkel de witte kraag die de vrouwtjes hebben hebben jonge vogels minder.

 

 

Voeding en broedplaatsen

Het dieet van de middelste zaagbek bestaat uit kleine visjes, insecten, schaaldieren en kikkers.

 

De middelste zaagbek komt voor aan rivieren en zoetwatermeren in Noord-Amerika, Groenland, Europa en Azië. Ze broeden op bedekte plaatsen op de grond in de buurt van water.

 

De Middelste zaagbek is een trekvogel die overwintert aan de kusten ten zuiden van Noord-Amerika, Europa en ten zuidoosten van Azië.

Extra weetjes over de middelste zaagbek

 

  • Deze vogels lijken sterk op de grote zaagbek. Je kan stellen dat de middelste zaagbek met het bruin en zwart er wat bonter uitziet.
  • De vrouwtjes van deze vogelsoort hebben de kenmerkende dunne zaagbeksnavel.
  • Je kunt de vrouwtjes van de middelste en de grote zaagbek onderscheiden doordat het vrouwtje van de Middelste Zaagbek een vage overgang tussen bruin en wit op de hals heeft en bij het vrouwtje van de grote zaagbek is haar bruine kop sterk afgelijnd van haar borst.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes