Loddigesia mirabilis - vlagkolibrie

Dierenweetjes.be

De vlagkolibrie - Alle vogelsoorten

De loddigesia mirabilis of in het Nederlands de vlagstaartkolibrie is een unieke, zeldzame vogel die behoort tot de kolibrie familie. Hij komt voor in het Noorden van Peru.

 

Kenmerken

De vlagstaartkolibrie is een uiterst speciale en zeldzame kolibrie. Hij wordt gemiddeld 10 tot 15 cm groot. Wat is nu zo speciaal aan deze kolibriesoort? Het zijn de staarten van de mannetjes die zo speciaal zijn. Het lijfje van de kolibrie heeft een blauw-groene kleur zoals sommige andere kolibries. Maar uit dit lijfje vertrekken twee lange veerloze draden. Aan het uiteinde van deze twee draden, zitten twee felblauwe veren, je kan ze vergelijken met pauwenogen. De mannelijke vlagkolibrie vliegt dus rond met twee blauwe vliegers, vandaar dus de naam vlagkolibrie.

 

De loddigesia mirabilis of de vlagstaartkolibrie is een bedreigde diersoort. Dit komt doordat er steeds meer van hun natuurlijke habitat verzwijn door bv. ontbossing. Er wordt ook gejaagd op de vogels aangezien vele vogelverzamelaars deze vogel in hun collectie willen en hier dan ook veel geld voor willen geven. Gelukkig worden deze prachtige vogels nu beschermd. Zo hebben ze 100 hectare vrijgegeven die door de gemeenschap beheerst en beschermd wordt. Hier zijn meer dan 30 000 jonge bomen van inheemse bomen en struiken gepland voor de vogels.

 

 

Voeding

De voedt zich net als de andere kolibries met nectar. Deze nectar halen ze uit de bloemkelken. Ze doen dit door net voor de bloem te blijven zweven en dan duwen ze hun (relatief) lange, rechte snaveltje in de bloemkelken.

↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes