Lammergier

Dierenweetjes.be

De lammergier - Alle vogelsoorten

De lammergier, ook wel baardgier genoemd, is een grote vogel uit de familie van de havikachtigen. Je kan nog enkele restpopulaties vinden in Corsica, Kreta en in de Pyreneeën. Ook in Zwitserland broeden ze opnieuw in de vrije natuur.

 

Kenmerken

De lammergier heeft zijn naam gehaald uit de tijd dat men dacht dat de vogel joeg op lammeren en zelfs kinderen. Dit is zelfs een van de redenen geweest dat het dier in Europa vrijwel is uitgestorven, omdat er jacht werd op gemaakt.

 

De lammergier heeft origineel een witte borst, maar deze kan er al eens rood uitzien omdat hij de gewoonte heeft om zijn borst met rode klei te bestrijken. Nog een goed kenmerk is zijn witte kop en lange en wigvormige staart. Hij heeft korte poten en de lengte van zijn lijf is 100 tot 115 cm. Hij heeft lange en smalle vleugels waarvan de spanwijdte van 2,50 tot 2,82 meter lang kan worden. De lammergier heeft een gewicht van 4,5 tot 7,1 kg.

 

De vrouwtjes zijn over het algemeen iets groter dan de mannetjes.

 

 

Voeding en broedplaatsen

De lammergier voedt zich vooral met botten van kadavers. Door zijn grote snavelopening kan hij botten tot wel 18 cm groot in een keer doorslikken. Wanneer de botten te groot zijn neemt hij ze mee hoog in de lucht en laat ze dan kapotvallen op de rotsen. Naast kalk en veel eiwitten bevatten de botten ook merg dat heel voedzaam is.

 

De lammergier maakt zijn nest in nissen van hoge rotswanden, zo zijn ze ook van bovenuit beschut. Het nest bestaat uit grote takken en twijgen. Het wordt bekleed met veren, hooi en voedselresten. Beide partners broeden en blijven hun hele leven bij elkaar.

Extra weetjes over de lammergier

 

  • Deze vogel is een van de grootste en kleurrijkste onder de gieren.
  • Opvallend aan de lammergier is dat hij nauwelijks met zijn vleugels lijkt te slaan wanneer hij vliegt.
  • De lammergier laat soms beenderen van grote hoogte op een rots vallen om zo het beenmerg te kunnen bemachtigen.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes