Kaketoe

Dierenweetjes.be

De kaketoe - Alle vogelsoorten

De kaketoe is een papegaaisoort die voorkomt in de Filipijnen en de oostelijke eilanden van Indonesië tot in Australië. Kaketoe is een Maleis woord dat 'nijptang' betekent. Dit duidt op hun sterke gekromde snavel.

 

Kenmerken

Kaketoes hebben een sterk gebogen snavel en een spectaculaire kuif. Deze kuif heeft soms een andere kleur dan het lichaam. Het lichaam van de kaketoe is effen gekleurd en er is geen verschil in kleur tussen de mannetjes en de vrouwtjes. In sommige gevallen hebben vrouwelijke kaketoes lichter gekleurde ogen dan de mannetjes.

 

De kuif van de kaketoe wordt overeind gezet wanneer ze zich bedreigd voelen of wanneer ze opgewonden zijn. Zo krijgen ze een meer imponerend uiterlijk. Daarbij slaan ze ook hun vleugels heen en weer en spreiden ze de staartveren.

 

 

Voeding en leefgebied

Kaketoes leven in de Filipijnen en in het gebied van de oostelijke eilanden van Indonesië tot de Solomon-eilanden en Australië.

 

Kaketoes voeden zich voornamelijk met zaden en andere vruchten.

Extra weetjes over de kaketoe

 

  • Deze vogels houden van sociaal contact met mensen of met andere kaketoes.
  • Kaketoes zijn speelse vogels die graag veel aandacht hebben. Het is dus de ideale vogel om hem kunstjes aan te leren.
  • Een kaketoe schreeuwt wel. Dit is namelijk natuurlijk gedrag voor deze vogel, in het wild houden ze zo contact met hun groepsgenoten.
  • De kaketoes zijn niet zo’n goede sprekers. Ze kunnen niet zo goed imiteren dan andere papegaaisoorten.
  • De meerderheid van de kaketoes leren maar 10 – 20 woorden duidelijk uit te spreken. Bij deze woorden kunnen ze meestal niet de toon of precieze stem nadoen van de persoon die hen het woord heeft geleerd.
  • De vogels zijn wel heel goed in brabbelen.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes