Kakapo

Dierenweetjes.be

De kakapo - Alle vogelsoorten

De kakapo is een zeldzame vogel die behoort tot de familie van de papegaaiachtige. Hij komt oorspronkelijk voor in Nieuw-Zeeland. Hier leefde hij voornamelijk in loofbossen die zich bevinden in berggebieden.

 

Kenmerken

De kakapo kan 50 tot 63 centimeter groot worden. Hij weegt gemiddeld 3,5 kilogram. Je kan zowel de mannelijk als de vrouwelijke kakapo herkennen aan hun felle groen-geel met zwarte veren. De vrouwtjes zijn meestal wel iets kleiner en hun veren zijn minder fel als die van de mannetjes. Ze hebben een scherpe blauwachtige snavel.

De kakapo heeft nog een unieke eigenschap. Het is mogelijk de vogel die de hoogste leeftijd kan bereiken van alle vogels. Men schat dat hij gemiddeld een levensduur van rond de 90 jaar zou hebben.

 

De kakapo was zeer sterk met uitsterven bedreigd. Rond 1995 waren er zelfs nog maar slechts 49 vogels over. Daarna ging het aantal vogels weer langzaam omhoog. Dit is te danken aan het Kakapo Recovery Plan. In 2012 telde men ongeveer 126 levende vogels. Hoe komt het nu dat deze vogel uitsterft? Dit komt door de mens. Eerst leefde de kakapo in zijn natuurlijke biotoop zonder natuurlijke vijanden. Ze paste hun hieraan aan. De vogels konden niet meer vliegen en er ontwikkelde zich ook een ingewikkeld voortplantingssysteem bij de vogels, zodat overpopulatie vermeden zou worden. Maar toen als de mens de eilanden van Nieuw-Zeeland bevolkten, kwamen ze niet alleen. Ze brachten namelijk katten, ratten, honden en hermelijnen mee. Deze jaagden natuurlijk op onze kakapo waardoor hij al snel met uitsterven bedreigd werd.

 

 

Voeding

De kakapo is een herbivoor. Hij voedt zich dus voornamelijk met wortels, zaden, vruchten, bollen, knoppen, bloemen, bladeren, stuifmeel van verschillende planten.

Extra weetjes over de kakapo

 

  • De kakapo heeft een special eigenschap. Hij is namelijk de enigste een niet-vliegende papegaai in heel de wereld. .
  • De Kakapo heeft een nachtelijk ritme, zijn naam kakapo betekent dan ook in het Maori: nacht papegaai.
  • De status van deze vogel is bedreigd.
  • Deze vogel speelt in de mythologie van de Maoris een grote rol. De kakapo was voor hen ook economisch van belang namelijk als voedsel, en voor zijn veren voor kleding.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes