Japanse kuifibis

Dierenweetjes.be

De Japanse kuifibis - Alle vogelsoorten

De Japanse kuifibis of de Japanse ibis is een vogel die vroeger vooral in China en Japan voorkwam. Hij is echter tegenwoordig ernstig met uitsterven wordt bedreigd.

 

Kenmerken

Vroeger leefden deze vogels verspreid in Japan, China, Korea, Taiwan en in Rusland. Vandaag de dag zijn ze op bijna al deze plaatsen verdwenen! Men zegt dat in 2003 de laatste in het wild geboren Japanse kuifibis overleed op het Japanse eiland Sado. Men vermoedt dat er waarschijnlijk nog wel een klein aantal Japanse Kuifibissen in het Chinese Qinling- gebergte leeft. Maar men doet er alles aan om deze soort niet te laten uitsterven. Er zijn namelijk intensieve paringsprogramma's ontwikkelt door China en Japan.

De zeldzame Japanse kuifibis is een grote vogel. Hij kan tot 78,5 cm groot worden. De dichte veren van zijn lijf en nek hebben een witte kleur. Hij heeft ook een soort witte kuif achter aan zijn kop, in zijn nek. Je kan hem herkennen aan zijn kop, dit is namelijk gedeeltelijk kaal en hierdoor heeft het een rode opvallende kleur. Ze hebben een lange puntige snavel.

 

 

Voeding en broedplaatsen

De Japanse kuifibis voedt zich met kikkers en kleine vissen en dieren.

 

Ze maken hun nesten in de toppen van de bomen op heuvels. Deze nesten hebben meestal uitzicht op hun habitat.

Extra weetjes over de Japanse kuifibis

 

  • De Japanse kuifibis kan in gevangenschap een leeftijd tot 26 jaar bereiken.
  • De status van deze vogel is ernstig bedreigd.
  • De rijstboeren zijn in het leefgebied van de ibis overgeschakeld op biologische teelt hierdoor is het voedselaanbod voor de ibis toegenomen.
  • De Japanse kuifibis kan genieten van de bescherming van het Qinling-gebied als reservaat voor de reuzenpanda, dit werd onder ander mogelijk gemaakt door een actie van de Nederlandse jeugdleden van het Wereld Natuur Fonds.
  • Men schat dat er wereldwijd zo een 1100 Japanse kuifibissen leven. Namelijk 630 vogels die leven in het Chinese Qinling-gebergte in het wild. En nog eens 500 vogels die in gevangenschap leven.
  • De Japanse kuifibis is door zijn geringe populatie een van de zeldzaamste vogelsoorten van Azië.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes