Hondurese amazilia

Dierenweetjes.be

De Hondurese amazilia - Alle vogelsoorten

De Hondurese amazilia is een kleine vogel en behoort tot de kolibrie familie. De vogel vind je enkel terug in het binnenland van Honduras maar hier worden ze zwaar bedreigd door vernietiging van hun natuurlijke habitat/leefgebied. Hij leeft in een droog terrein dat bedekt is met loofbos en doornig struikgewas.

 

Kenmerken

De Hondurese amazilia is dus een kolibrie. Hij wordt ongeveer 9 à 10 cm groot.

 

De mannetjes hebben een zeer opvallend uiterlijk. Ze hebben namelijk een goudgroene bovenzijde, de flanken zijn groen en onderaan, aan zijn buik zijn ze grijsachtig. Hun borst en keel zijn glimmend turkoois tot blauwgroen.

Ze hebben een relatief grote, rechte en spitse snavel. Hun bovensnavel is zwart terwijl hun onder snavel roodachtig is.

 

Bij de vrouwtjes is de keel minder glimmend en eerder grauwgroen ook de turkooiskleuring is zwakker. De jonge van de Hondurese amazilia lijken op de vrouwtjes.

 

De Hondurese amazilia is dus een bedreigde vogelsoort dit komt doordat het leefgebied steeds meer gebruikt wordt voor intensieve begrazing of het bos waarin hij leeft wordt gekapt en omgezet in productiebos of gebruikt voor rijstbouw.

 

 

Voeding

De Hondurese amazilia voedt zich net als de andere kolibries voornamelijk met nectar. Deze nectar halen ze uit de bloemkelken.

Extra weetjes over de Hondurese amazilia

 

  • Het leefgebied van de Hondurese amazilia bestaat uit droog terrein dat bedekt is met loofbos en doornig struikgewas. Het bevindt zich op een hoogte van 75 tot 1220 meter boven het zeeniveau.
  • In 2008 kwam het vogeltje nog maar op 4 locaties in het land voor.
  • De status van Hondurese amazilia is bedreigd. De kans op uitsterven is aanwezig door het kleine verspreidingsgebied van het vogeltje.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes