Grote tafeleend

Dierenweetjes.be

De grote tafeleend - Alle vogelsoorten

De grote tafeleend is een vogelsoort die terug te vinden in in de moerassen van Noord-Amerika. Ze zijn de grootste eendsoort binnen de groep van duikeenden of Canvasbacks.

 

Kenmerken

Het mannetje is te kenmerken aan zijn rode nek en kop met een zwarte borst en een grijs met wit onderlichaam. Het mannetje heeft een witte buik met een zwarte staart en is daarom erg makkelijk te herkennen.

De vrouwtjes zijn minder opvallend. Ze hebben bruin gekleurde ogen met een witte rug. Het hoofd is bruin en de buik wit.

 

De lengte van een volwassen grote tafeleend kan tot zestig centimeter bedragen .Daarmee zijn ze de grootste eenden binnen de groep van canvasbacks.

 

 

Voeding en broedplaatsen

Het dieet van de grote tafeleend bestaat voornamelijk uit zaden, bladeren, knollen, wortels, slakken en insectenlarven. De grote tafeleend heeft grote zwemvliezen die goed zijn aangepast om te duiken. De snavel laat hem toe om makkelijk knollen op te graven.

 

Het broedgebied van de grote tafeleend bevindt zich voornamelijk in de moerassen van Noord-Amerika. De grote tafeleend kiest elk jaar een nieuwa partner tijdens de winter en trekt hiermee naar de broedplaatsen. Een grote tafeleend legt een nest van gemiddeld 5-11 eieren. Deze eieren zijn te herkennen aan hun groene kleur.

Extra weetjes over de grote tafeleend

 

  • De status van de grote tafeleend is veilig.
  • De grote tafeleend heeft geen ondersoorten.
  • Deze eend heeft voor zijn voedsel een voorkeur voor schedefonteinkruid. Soms bestaat zijn voeding enkel uit dit kruid.
  • De tafeleend heeft een kalm en vredelievend karakter. Ze kunnen dus in een gemeenschappelijk perk gehouden worden.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes