Grote albatros

Dierenweetjes.be

De grote albatros - Alle vogelsoorten

De grote albatros, ook wel reuzenalbatros genoemd, is de grootste soort albatros en daarmee ook de grootste vogel ter wereld. Hij is familie van de stormvogels. Je kan ze vinden op verschillende eilanden in het zuiden van de Atlantische Oceaan en de Zuidelijke Oceaan.

 

Kenmerken

De grote albatros heeft een vleugelwijdte die wel 3,6 m kan worden.

Zijn lichaam is 110 cm en hij kan an 8 tot 12 kg wegen. De grote albatros heeft een sterke snavel die bestaat uit een aantal verhoornde lagen die met elkaar vergroeid zijn.

 

De grote albatros kan als geen andere vogel zo goed profiteren van de kracht van de wind, dit komt door zijn grote vleugelwijdte. Hij kan heel lang blijven zweven. Als de wind mee zit bereikt hij soms wel een snelheid van 150 km/u.

 

Een volwassen mannetje heeft witte veren met alleen wat zwart op vleugeltop en staart.

Het vrouwtje is iets donkerder van kleur.

 

 

Voeding en broedplaatsen

De grote albatros eet voornamelijk pijlinktvissen. Maar kan ook wel vis of kreeftachtigen eten.

 

Hij broedt maar om het jaar, omdat het grootbrengen van het enige kuiken ruim een jaar duurt en veel energie vraagt van beide ouders. Deze blijven ook heel hun leven trouw aan elkaar. De jongen zijn chocoladebruin van kleur met een wit gelaat en ondervleugel. De grote ambatros bouwt een slordig nest van grassen, mossen en modder. Daarin bevindt zich dan een enkel ei, dat door beide ouders wordt uitgebroed. Wanneer het jong geboren is wordt het nog 9 maanden gevoerd door zijn ouders.

Extra weetjes over de grote albatros

 

  • De grote albatros bereikt een leeftijd van 40 jaar en waarschijnlijk zelfs veel ouder.
  • De status van deze vogels is kwetsbaar.
  • De grote albatros maakt tijdens zijn zwerftochten over de oceanen slim gebruik van luchtstromingen, hierdoor gebruikt hij in verhouding weinig energie.
  • De visserij vormt voor deze vogels een bedreiging. Zij hebben namelijk ook voor is albatrossen aantrekkelijk aas aan hun haken, waarbij er jaarlijks duizenden vogels omkomen.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes