Grijze kroonkraanvogel

Dierenweetjes.be

De grijze kroonkraanvogel - Alle vogelsoorten

De grijze kroonkraan, ook wel kroonkraanvogel genoemd, is een grote standvogel die tot de familie van de kraanvogel behoort. Hij komt voor in het oosten en het zuiden van Afrika. Je kan hem gewoonlijk vinden op graslanden, landerijen en drassige gebieden.

 

Kenmerken

De grijze kroonkraan heeft een kortere snavel dan andere kraanvogels, die meestal een langwerpige snavel hebben. Op zijn kop heeft de vogel gouden kruinveren. Hij heeft een grijs verenkleed en rode lellen aan zijn keel. De lengte van zijn lichaam bedraagt 100 tot 110 cm en zijn gewicht van 3 tot 4 kg. De lengte van zijn vleugels bedraagt 2,5 m.

 

Het mannetje en vrouwtje verschillen niet van uiterlijk.

De roep van de kroonkraan bestaat uit twee lettergrepen, namelijk ma-ham.

 

 

Voeding en broedplaats

De grijze kroonkraan voedt zich vooral met insecten, zaden en kleine zoogdieren. Deze vinden ze bij kudden hoefdieren die ze wel eens volgen. Om insecten te vinden stampen ze op de grond zodat deze naar boven komen.

 

Grijze kroonkraanvogels zijn de enige onder de kraanvogels die regelmatig in bomen zitten. Ze broeden vooral in moerassen, maar durven hun nesten dus ook in bomen bouwen. Buiten het broedseizoen zwerft de vogel vooral rond.

Extra weetjes over de grijze kraanvogel

 

  • De grijze kroonkraanvogel heeft - net als de zwarte kroonkraanvogel, die in tropisch Afrika leeft - een opvallende 'gouden kroon'.
  • De gouden kroon van deze vogel bestaat uit dunne, rechtopstaande kruinveren.
  • De grijze kroonkraanvogel wordt ongeveer 20 jaar.
  • De vogels volgen die op zoek zijn naar voedsel volgen vaak groepen hoefdieren die kleine dieren opjagen.
  • De grijze kroonkraanvogel wordt bedreigd.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes