Great Indian bustard

Dierenweetjes.be

De great Indian bustard - Alle vogelsoorten

The great Indian bustard wordt bij ons ook wel de Indische trap genoemd. Hij behoort tot de familie van de trappen (Otididae). Deze vogel vinden we terug in India en de aangrenzende gebieden in Pakistan. De trappen leven in steppen en savannen.

 

Kenmerken

De great Indian bustard of de Indische trap is een grote grondvogel. Hij wordt ongeveer 1 meter groot en is een van de zwaarste vogels die ook kunnen vliegen. De great Indian bustardj wordt gekenmerkt door zijn horizontale lijf en hun relatief lange nek en benen. Hierdoor heeft hij een stuisvogel uitziende look. Hij heeft een bruinig verenkleed bovenaan met witte en zwarte vlekken onderaan de vleugels. Hij wordt lichter naar zijn buik toe. Deze is namelijk lichtbruin tot witachtig. Hij heeft een licht, vuilwitte kop en nek. Zijn kop wordt gekenmerkt door een zwarte kuif bovenaan, deze staat in contrast met zijn bleke kop en nek.

 

De mannetjes hebben in de broedtijd een zwarte borstband. De vrouwtjes zijn gemiddeld kleiner dan de mannetjes. Zij hebben in het algemeen een lichtere, bruine borstband die soms zelfs ontbreekt. Hun kop en nek zijn meestal ook iets donkerder dan die van de mannetjes. Ze hebben namelijk een licht, zandig bruine kop en nek.

 

 

Voeding en broedplaats

De great Indian bustard of de Indische trap voedt zich voornamelijk met insecten en kevers. Hij voedt zich anderzijds met gras zaden, bessen, knaagdieren en reptielen. In ontwikkelde gebieden voeden ze zicht met gewassen, peulen van peulvruchten. Ze drinken water als dit beschikbaar is.

 

Het broedseizoen duurt van maart tot september. Het vrouwtje legt een enkel ei.

Extra weetjes over de great indian bustard

 

  • Deze vogel zijn verspreidingsgebied is nog maar zeer beperkt. Daardoor bestaat de kans dat the great indian bustard binnen enkele decennia uitgestorven is.
  • De great indian bustard staat als ernstig bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.
  • Deze vogel is namelijk uit meer dan 90% van zijn oorspronkelijke verspreidingsgebied verjaagd, het kerngebied waar hij nu nog leeft ligt nog in Rajasthan.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes