Goudsijs

Dierenweetjes.be

De goudsijs - Alle kattenrassen

De goudsijs wordt ook wel de Amerikaanse goudvink genoemd. Het is een zangvogel uit de familie van de vinkachtigen. Je vindt de goudsijs of Amerikaanse goudvink terug in de Verenigde Staten en Canada. De vogels leven graag in open vlaktes zoals riviervlakten, boomgaarden, tuinen en weilanden.

Kenmerken

De goudsijs vind je dus terug in open vlaktes in Canada en de Verenigde Staten. Het is een trekvogel en in de wintermaanden verblijven ze meer in het zuiden van de Verenigde Staten en in Mexico. Het is een klein vogeltje dat ongeveer 11 tot 13 centimeter groot wordt. Hun gewicht variërt van 10 tot 20 gram.

 

Er bestaat een groot verschil in kleuren tussen de mannelijke en de vrouwelijke goudsijs. De mannetjes hebben grotendeels fel geel gekleurde veren in de zomer. In de winter zijn ze olijfkleurig. Hun vleugels en staart zijn zwart met wit. Hij heeft ook een zwarte vlek op zijn fel gele kopje. De vrouwtjes daarentegen zijn veel doffer van kleur. Ze hebben altijd een geelbruine kleur. Deze wordt wel iets lichter in de zomer.

Het mannetje zijn felle gele veren zijn bedoeld om de vrouwtjes te lokken.

Ze hebben een klein en kegelvormig snaveltje. Dit is het hele jaar roze, maar in de zomer kleurt hij oranje.

 

De goudsijs ondergaat een volledige rui. Hij is het enige vogeltje uit zijn familie die tweemaal per jaar al hun veren verliezen. Deze worden dan vervangen door nieuwe veren. Dit gebeurt in de lente en in de herfst. In de lente blijven echter de vleugel-en staartveren. In de herfst worden alle veren vervangen.

 

 

Voeding en broedplaatsen

De goudsijs voedt zich voornamelijk met zaden maar ze kunnen ook insecten en bessen eten. Deze insecten worden vooral gebruikt om hun jongen te voeden. De zaden die ze eten halen ze uit zonnebloemen en distels. Om deze zaden makkelijk op te kunnen eten, gebruiken ze hun pootjes. Ze hangen namelijk met hun poten aan de zaadlijsten om zo makkelijker bij de zaden te kunnen.

 

Het nest van de goudsijs is een open kom. Deze is aan de buitenkant gemaakt van gras, takjes, schors en plantenstengels. De goudsijs maakt ook gebruik van spinnenwebben en draad van cocons om zo hun nest te verstevigen. Ze leggen vier tot zes blauw-witte eieren. Deze eieren hebben ongeveer de grootte van een pinda en komen na 12 tot 14 dagen uit.

Extra weetjes over de goudsijs

 

  • De goudsijs vindt het leuk bij mensen. Hierdoor komen ze graag in de buurt van vogelhuisjes.
  • De mannetjes lokken de vrouwtjes door hun hevige gezang.
  • De vogeltjes moeten aandachtig zijn voor de bruinkopkoevogel. Deze vogel durft namelijk het nest van de goudsijs in te nemen en er zelfs zijn eigen eieren in te leggen. Wanneer de goudsijs dit niet merkt, broedt ze de eieren van de bruinkopkoevogel uit.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes