Goudkopgraszanger of golden-headed cisticola

Dierenweetjes.be

De goudkopgraszanger - Alle vogelsoorten

De goudkopgraszanger of in het Engels beter bekend als de golden-headed cisticola is een kleine zangvogel. Het is een soort tjiftjaf. Je vindt ze terug in de gebieden van India en Australië. Hier leven ze voornamelijk in natte graslanden, landbouwgrond, moerassen en bij rivieren.

 

Kenmerken

De goudkopgraszanger lijkt qwa uiterlijk sterk op de graszanger. Ze worden gemiddeld 10 cm groot. Bovenaan is hij bruin tot roestbruin met zeer donkere strepen. Zijn staart is net als bovenaan zijn lichaam bruin tot roestbruin. Ze hebben een korte, ronde staart. Deze bestaat uit zeer donkerbruine tot zwarte veren.

De punten van de veren zijn vele lichter. De onderzijde van het lichaam is lichter van kleur dan de bovenzijde, deze is namelijk geelachtig. Het grote verschil met de graszanger is dat de kop, (de buik) van de mannelijke goudkopgraszanger verkleurt tijdens het broedseizoen. Ze krijgen dan in de plaats van een bruine kleur, een heldere goud-oranje kleur.

 

 

Voeding en broedplaatsen

De goudkopgraszanger voedt zich voornamelijk met insecten die hij vindt op de grond tussen het lange gras. Hij voedt zich ook met graszaden.

 

De goudkopgraszanger staan bekend om hun fijne 'geweefde' nestjes. Ze zijn hoog afgerond met een kleine ingang aan de top van het nest. Ze maken deze nestjes met fijne grassen, harde plantenstengels en met spinnenwebdraden om het geheel te verstevigen. Langs de buitenkant weven ze blaadjes tussen de stengels. De mannetjes en de vrouwtje bouwen samen het nest. Het zijn echter wel enkel de vrouwtjes die instaan voor het uitbroeden van de eieren. Het broedseizoen loopt van september tot maart.

↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes