Goudhaan

Dierenweetjes.be

De goudhaan - Alle vogelsoorten

De goudhaan is een kleine zangvogel. Vanwege zijn grootte wordt hij meestal goudhaantje genoemd. De goudhaan heeft een zeer groot verspreidingsgebied. Het is te vinden van de Britse eilanden dwars door Azië tot aan Japan, We vinden hem dus ook terug in Europa en bij ons. Het goudhaantje is een trekvogel die overwintert in Midden- en Zuid-Europa.

 

Kenmerken

Het goudhaantje is een van onze kleinste tuinvogeltjes. Hij leeft vooral in naaldbossen en prefereert een sparrenbos. Maar je kan hem ook terugvinden in loofbomen. Ze leven vooral in de toppen van naaldbomen, hierdoor zie je ze vaak niet. Je kan ze wel herkennen aan hun liedje of roepjes van hoge tonen; ‘zrie-zrie-zrie’. Ze zijn 9 cm groot en wegen 6 gram.

Het goudhaantje heeft een bruingrijsgroen verenkleed bovenaan. Zijn buikje is lichter van kleur deze variërt van vuilwit tot geelwit. Hij heeft witte en zwarte vleugelstrepen en een wittige ring rond de ogen. Het goudhaantje is zeer herkenbaar aan zijn kruinstreep/vlek op zijn hoofdje. Deze is bij de mannetjes oranje met zwart erond heen en bij het vrouwtje geel met zwart erond heen.

 

 

Voeding en broedplaatsen

Een goudhaantje voest zich met spinnen en insecten, en komt sporadisch af op vetbollen of pinda- en insectencake.

 

De Goudhaan maakt een komvormig nestje dat min of meer wordt dichtgetrokken zodat de warmte binnen blijft. Het nestje wordt met haren en veertjes bekleed. Ze leggen 7 tot 11 witte, grijsgewolkte eitjes. Deze worden uitgebroed in 12 tot 16 dagen.

Extra weetjes over de goudhaan

 

  • De goudhaan werd vroeger ook wel eens het Sint-Maartensvogeltje genoemd. Dit kwam omdat sommige noordelijke goudhaantjes rond midden november in grote aantallen naar ons land kwamen afgezakt. Aangezien Sint-Maarten, de feestdag van de heilige Martinus, op 11 november valt, werd de link met Sint-maarten makkelijk gelegd.
  • Het goudhaantje heeft nog enkele andere volksnamen zoals het spinnekopvogeltje, het goudbloempje, het sparrenkoninkje en de sparrenpieper.
  • De goudhaan was de eerste zangvogel die ooit in Oost-Vlaanderen werd geringd. Deze wetenschappelijke primeur vond plaats op 7 december 1927 in Oordegem. Het vogeltje kreeg het ringnummer 1A 521.
  • Op de Belgische postzegel met frankeerwaarde van 0,50 BEF stond het goudhaantje afgebeeld.
  • In de winter is het belangrijk om ’s nachts warm te blijven om zo kostbare energiereserves te sparen. Het goudhaantje zoekt ’s nachts de warmte van zijn soortgenoten op. Ze gaan namelijk dicht bij elkaar zitten, waardoor een veel kleiner deel van het lichaamsoppervlak aan de koude lucht blootgesteld wordt. Zo kunnen de vogels elkaar warm houden. Zo sparen twee goudhanen die tegen elkaar aan zitten, 25% van hun warmteverlies. Een trio goudhanen bespaart 30%.
  • Doordat de goudhaan een insecteneter is, zijn ze erg gevoelig voor koude winters. Bij een langdurige sneeuwbedekking is er weinig voedsel te vinden. Na zo een strenge winter kan de populatie van het goudhaantje dan heel sterk verminderd zijn.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes