Fregatvogel

Dierenweetjes.be

De fregatvogel - Alle vogelsoorten

De fregatvogel is een vogelsoort die vooral op zee leeft. Ze leven vooral in gebieden ten westen en aan de oostelijke kusten van Zuid-Amerika, ten oosten en westen van Australië en in een klein oostelijk deel van Afrika.

 

Kenmerken

De fregatvogel is een grote zeevogel die te kenmerken is aan zijn opvallende zwarte veren. De vrouwtjes hebben een witte onderbuik en de mannetjes hebben een roodgekleurde opblaasbare keelzak. Deze keelzak gebruiken ze om vrouwtjes aan te trekken tijdens de paartijd.

 

De vleugels van een mannelijke fregatvogel kunnen een spanwijdte tot wel 2,3 meter hebben.

 

 

Voeding en broedgebied

Fregatvogels leven en broeden voornamelijk aan tropische oceanen. Ze volgen vaak de warme opwaartse stroming waardoor ze vaak kunnen gevonden worden aan warme weerfronten. Daarbuiten zijn ze echte kenners in het opsporen van weersveranderingen.

 

Meestal krijgen fregatvogels één ei per koppel. Wanneer dit ei uitkomt, zullen zowel het mannetje als het vrouwtje om de beurt voeding zoeken voor het kuiken. Pas na drie maanden zorgt enkel de moeder nog voor de voeding voor het kuiken. Dit doet ze nog gedurende acht maanden. Doordat het voeden zo lang duurt kunnen fregatvogels niet meer dan één kuiken per jaar opvoeden.

 

De voeding van de fregatvogel bestaat uit vis, kleine schildpadden, kleine leguanen en soortgelijke voedingsbronnen. Wanneer ze andere vogels zien die zelf een prooi hebben gevangen, zullen ze er alles aan doen om deze te stelen.

Extra weetjes over de fregatvogel

 

  • Er bestaan 5 soorten van de fregatvogel.
  • Deze zeevogel kan soms een pestkop of wat lui zijn. Als ze namelijk geen zin hebben omnamelijk voedsel te vangen, jagen ze achter andere vogels aan die net eten hebben gevonden. Ze grijpen dan met hun snavel de vogel bij zijn staart of vleugel, totdat die zijn buit laat vallen.
  • De fregatvogel is een echte luchtacrobaat. Hij kan urenlang op de wind rondzweven op zoek naar voedsel.
  • Deze vogel kan achter niet zwemmen of duiken, zijn verenkleed is namelijk niet waterafstotend.
↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes