Eucalyptushaantje - Weebill

Dierenweetjes.be

Het eucalyptushaantje - Alle vogelsoorten

The weebill of in het Nederlands het eucalytushaantje (Smicrornis brevirostris) is een vogel uit de familie van de Australische zangers. Zoals zijn soortnaam al verraad komt dit vogeltje voor in Australië.

 

Kenmerken

Het eucalyptushaantje (Smicrornis brevirostris) is een kleine zangvogel. Hij is zelfs de kleinste vogel van Australië. Hij is 8 tot 9 centimeter groot. Het lijfje van de kleine zangvogel is olijfgroen gekleurd aan de onderkant wordt de kleur lichter, zijn buikig dus geelachtig gekleurd. Hij heeft bruine vleugels, zijn staartveren zijn ook bruin kleurig. Aan het einde zijn de staartveren ook een beetje zwart en wit gekleurd. de vogeltjes hebben een grijze snavel, bleke gele ogen en grijze pootjes. Het mannetje en het vrouwtje lijken erg op elkaar. Ze zijn dus erg vergelijkbaar.

 

We vinden het eucalyptushaantje terug over heel het vaste land van Australië in bossen en wouden.

 

 

Voeding en broedplaatsen

The weebill of eucalyptushaantje voedt zich met insecten en larven.

 

Het nest van het eucalyptushaantje is een afgerond nest naar boven met een smalle, tuitachtige ingang aan de top. De buitenkant van het nest is gemaakt van grassen en andere fijne vegetatie. Aan de binnenkant is het nest bekleed met veren en zocht plantaardig materiaal. Het vrouwtje broedt alleen de eieren uit. Ze legt meestal twee of drie bruin-gespikkelde crèmekleurige eieren.

↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes