Diamantvogel

Dierenweetjes.be

De diamantvogel - Alle vogelsoorten

De diamantvogels zijn kleine zangvogels. De familie van deze vogels bestaat uit vier soorten namelijk de gevlekte diamantvogel, de Tasmaanse diamantvogel, de roodbrauwdiamantvogel en de geelvlekdiamantvogel.

 

Kenmerken

De gevlekte diamantvogel komt voor in Zuid- en Oost-Australië. De Tasmaanse diamantvogel komt voor in kolonies op Flinderseiland en in het zuidoosten van Tasmanië namelijk op Maria-eiland en op het zuidelijk deel van Bruny-eiland. Net als de gevlekte diamantvogel vinden we de roodbrauwdiamantvogel en de geelvlekdiamantvogel in Australië terug. De kleine vogeltjes leven voornamelijk in eucalyptusbossen maar je kan ze ook in andere bostypen terugvinden. Deze relatief droge eucalyptusbossen bestaan grotendeels uit suikereucalyptussen.

 

De diamantvogeltjes zijn dus kleine, energieke zangvogels. Ze hebben een lengte van 9 à 10 cm en wegen ongeveer 10 gram. Opvallend aan deze vogel is de zeer korte snavel.

 

De gevlekte diamantvogel heeft een geelgroene bovenzijde. Zijn keel, borst en buik zijn heldergeel gekleurd. Op het verdekleed dat veelkleurig is vind je heldere vlekjes terug. Zijn vleugels en staartpunt zijn donker, bruingrijsachtig en de bovenkant van de staart is echter helderrood.

 

 

De Tasmaanse diamantvogel lijkt veel op de gevlekte diamantvogel. Zijn kleuren zijn echter wat doffer. Hij heeft namelijk een groenbruine, olijfachtige rug en kop in tegenstelling tot het felgekleurd verenkleed van de gevlekte diamantvogel. Zijn flanken zijn matgeel, de borst is wit met lichtgele markeringen. Op zijn zwarte vleugels bevinden er zich witte punten, die bij samengevouwen vleugels het effect van vele kleine witte vlekjes vertonen.

 

Net als zijn soortgenoot ,de Tasmaanse diamantvogel, heeft de roodbrauw-diamantvogel een olijfbruine bovenzijde. Hij heeft een witte, gele onderzijde. Je kan hem goed herkennen doordat hij op zijn kop een grote zwarte vlek met witte vlekjes heeft, hij heeft ook wat rood aan zijn hoofd.

 

 

Ook de geelvlekdiamantvogel lijkt ook erg op zijn soortgenoten met zijn olijfbruine bovenzijde. Hij heeft een vuil witte en gele onderzijde. Zijn kop is zwart. Je kan hem onderscheiden van zijn soortgenoten doordat hij een gele vlek voor de ogen en gele vlek op de borst heeft.

 

 

Voeding en broedplaatsen

De voeding van de diamantvogels bestaat voornamelijk uit kleine insecten. Maar ze eten ook lerpen en druppeltjes suikerige afscheiding van de suikereucalyptus.

 

De diamantvogel bouwt zijn nest in holtes in de stam of hoofdtakken, in een holle boom of aan het eind van een gang. Ze maken hun nest uit verschillende natuurlijke materialen zoals schors, gras en ander fijn materiaal zoals veren en haartjes. De vogel leeft meestal in paartjes of in kleine zwermen.

Ze broeden van augustus tot december. Gedurende het broedseizoen legt de vogel gemiddeld vier eieren. Deze komen na ca. 23 dagen tot 25 dagen uit.

↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes